25 Eylül 2008

Euro 2016 Finallerinde 24 Ülke

Euro 2016 finallerine 24 ülke katılacak. 16 takımdan 24 takıma çıkma kararını UEFA büyük ihtimalle yarın açıklayacak. Platini göreve geldiğinden beri tribünlere oynuyordu ve bu kararın da arkasında elbette ki o var. Avrupa futbolunda ufak takımların hakkını savunan adam rolüne iyi kaptırdı kendini. İlk olarak 20 ya da 32 ülke olması tartışılıyordu, 20 çok az, 32 de çok fazla bulundu. Platini'ye göre Euro 2008 dışında kalan İngiltere, Danimarka, Ukrayna gibi ülkeler de finallerde oynamayı haketmişti. Fransız, Avrupa Şampiyonası'na katılmayı hakeden 16 ülkeden daha fazlası olduğuna inanıyor. Euro 2016'da 32 takım finallere geldiğinde, halihazırdaki programdaki maç sayısı 31'den 51'e çıkacak. 3 hafta süren turnuva 1 ayda bitecek. 53 üyesi olan UEFA'nın finalleri 24 takımla yapması turnuvanın kalitesini düşürmekten başka bir işe yaramayacak. Eleme gruplarında Malta, Andorra'nın büyüklerle oynaması ve 8-10 yemesi ne kadar saçma ise finallere de neredeyse her iki ülkeden birinin gelmesi o kadar saçma... Şampiyonlar Ligi formatındaki gibi -direkt katılan ilk 16- son finallerde ilk dörde giren ülkelerin bir sonraki finallere direkt katılabilmesi ya da siklet hesabı; zayıf ülkelerin kendi aralarında grup maçları oynayıp üst gruptakilerle play-off'da kapışıp finallere gelmesi bence çok daha mantıklı olurdu. Türkiye de artık finallere katılma endişesi taşımayacak. Avrupa'nın en iyi 10'u eleme gruplarında muhtemelen birçok maça yedek takımlarla çıkacak ve o eleme grubu karşılaşmalarını izlemek azap verecek. Lakin benim fikrim elbette ki oy kaygısı taşımıyor. Platini herkesin gönlünü hoş tutmaya çalışıyor ve 31 yerine 51 maçı televizyonlara satacak olan UEFA'nın pazarlamacılar ellerini oğuşturuyor. Güzel Türkçemizde bu karara uygun olan: "Nerde çokluk orada ...." dur...

34 yorum:

revenant dedi ki...

bu cozum daha mantıklı gibi ama bu seferde oynanacak milli mac sayisi atacak ki zaten program cok sıkısık.

Fethi dedi ki...

nedense her postundan bir ana fikir cıkarmaya odaklanıyorum:)
bu sefer cıakrdıgım ana fikir ise;
"UEFA'nın finalleri 24 takımla yapması turnuvanın kalitesini düşürmekten başka bir işe yaramayacak."

cankalender dedi ki...

4 grup 16 takımlı program bana pek zevk vermiyordu açıkçası, böyle daha hoş olabilir diye düşünüyorum.

pclion dedi ki...

Bülent abi, bu sefer sana katılmıyorum. Genel olarak takım sayısının artması kaliteyi düşüreceği izlenimi verebilir ama dışarda kalan takımlara baktığımızda İngiltere, Ukrayna, Bulgaristan, İskoçya gibi takımlara baktığımızda elemelerde bizden daha başarısız olmadıklarını görüyoruz.

Sadece iki-üç sürpriz kontenjanı olur ki bu da muhtemelen İsrail, Kuzey İrlanda, Bosna gibi ülkeler olur ki onlar da diğer takımlardan bir seviye aşağı olsalar da çok sırıtmazlar. Euro 2008'e 5. torba takımı olmasına rağmen Avusturya'nın 2. torba takımı olan Polonya'dan kötü olduğunu kim söyleyebilir?

Ayrıca kabul etmek lazım, biz asla iyi bir eleme takımı değiliz, başımıza gelebilecek muhtemel kazalardan da kurtulmuş oluruz böylece...

Arka Sıra HANEDANI dedi ki...

bence elemelerden şansla çıkan takımların sonu gelir böylece..Çok takım demek, bir gruptaki küçük takımların da 3.lük için rekabete katılması manasına gelir..romanya gibi takımlar her turnuvaya renk katar, fransa gibi ebedi finalistler değil...

ynwa dedi ki...

bu sadece elemelerde hep zorluk yaşayan bize yarar. onun dışında bi kıta turnuvasının 24 takımla düzenlenmesi son derece saçma. oldu olacak 32-40 falan yapalım; ukrayna, belçika gibi takımlar düşünülüyorsa belarus'un ne bileyim makedonya'nın ne günahı var. maltaları andorraları sanmarinoları atalım gerisi toptan katılsın.

Sinan Yılmaz dedi ki...

Babacım hiç olur mu canım ağabeyim.

Öncelikle fikstür sıkışıklığı olmayacak sadece yaz aylarında daha çok maç izlyeceğiz.

Bu sene odama kapanmış arkadaşlarıma her maç sonrası bunları söylüyordum. Yahu bir sürü takım var dışarda kalan neden 32 takım yapmıyorlar ağız tadıyla izleriz.

Süper oldu. Yaşa platini futbolunu da eski videolardan izlediğim kadarıyla severim zaten.

Beyler. Şimdi güç dengesi açılacak zevki kalmayacak diyorsunuzda dışarda kalan takımlara bi baksanıza.

Norveç, Ukrayna, İngiltere, Bulgaristan, Yugoslavya... ne takımlar var.

gelsin onlarda irlandalar, gallerler, bosnalarda biraz yarışma havası yaşasın.

Seçkin dedi ki...

24 takım nasıl olacak ben onu merak ediyorum. 1.eleme 12 takım 2.eleme 6 takım 3.eleme 3 takım kalır. Bunlar da final three mi yapacaklar kendi aralarında.

Bence takım sayısından çok format değişirse kötü olur. UEFA kupasını yıllardır bir sisteme oturtamadılar CL gibi. EuroCup falan diye kakalıyorlar şimdilerde.

Artacaksa 32 olsun, 24 biraz tuhaf geldi açıkcası. İşin kalite yönünden değelendirmesini yapamam, hiç fikrim yok nasıl olur.

Adsız dedi ki...

dünya kupası olsun, avrupa şampiyonası olsun, zaten büyük ülkelerin katılamama olasılığıdır eleme gruplarını zevkli yapan. yeterince iyilerse grupta iyi oynasınlar, katılsınlar. bu formülle platini'nin yaptığı, aynı şampiyonlar liginde yaptığı gibi, küçük takımların şansını artırır gibi gösterip aslında büyük takımları katılmasını garantilemek. son derece iki yüzlü.

sonra, 16 ve 32 kupa düzenlemek için iyi sayılardır, 24 kötüdür. çünkü 16 ve 32 direk 2'nin üstleridir. 4'lü gruplardan ikişer takım çıkar, sonra aralarında eleme oynar. 24 takım oluncaysa devreye en iyi 3.ler gibi adaletle alakası olmayan bir kavram girer. 6 gruptan ilk ikidekiler ve en iyi dört 3. çıkar. böylece grupta dökülen takımlar tur atlar. grup aşaması sadece 24'ten 16'ya indirmeye yarar, anlamsız olur. 16'dan itibarense elemeler olur. tek maçlı eleme turları arttıkça da katı savunmanın olduğu maçlar ve iyi top oynayan takımların onlar karşısında elenme olasılığı artar.

flamboyant forward dedi ki...

yahu bulgaristanı bosnayı iskoçyayı seyretmek isteyenler açsın eleme maçlarında otursun seyretsin.hem de öyle 4 yılda 1 değil.2 ayda 1 maçları var bu takımların.yunanistan'ın isveç'in ekran başında çektirdiği eziyet şimdi 2 katına çıkacak.

üstüne üstlük 24 takım olduğu için yüksek ihtimalle,turnuva esnasında diğer gruplardaki durumlar da gruptan çıkmak için önem arzedecek.bu da şike ve teşvik priminin şampiyonanın üstüne kabus gibi çökmesi demek.

avrupa futbolunda ülke takımları ne yazık ki diğer kıta takımlarına göre turnuvaya renk katan cinsten değil.genelde sistem takımları ve tekdüze oynamayı seviyorlar.bu nedenle hiçbir şey katmayacak bu artırım.yani bir dünya kupasına gana'nın yeni zellanda'nın ve ya trinidad tobago'nun gelmesiyle,danimarka'nın bulgaristan'ın iskoçya'nın gelmesi aynı şey değil :)

le & yasin dedi ki...

elemeleri oynamadan devam etseydik

mre dedi ki...

24 takım katılacaksa 6 takımllı 4 grup olsun her gruptan 2 takım çıksın. Takımların yaptığı minumum maç sayısı da 5'e çıkar bu şekilde. Toplam maç sayısı da 51 değil 67 olur. Tabi 1 aya sığar mı bu kadar maç orasını bilmiyorum.

Eğer 24 olup 6 grup olacaksa daha önce yazıldığı gibi en iyi 3.ler de katılacak ki. Bu zevksiz ve temposuz maç sayısını arttırmaktan başka bir işe yaramaz.

laptü dedi ki...

24 takım kaliteyi nasıl etkiler fikrim yok ama ben tersten bakayım, bu zayıf takımların play offlarla gelmesi fikrini sevmedim. bence en büyüklerle en küçükler maç yapmalı. en güçlüyle de en zayıfla da oynayıp bir bakıma çeşitlilik fena olmazdı. belki sonucu belli maçlar oluyor ama alınan en ufak bir beraberlik sürprizi bile futbolseverleri mutlu etmeye yetiyor. ben türkiyenin andorrayla yapacağı muhtemel maçtaki gol atamama üzerine oluşacak tatlı hafif gerilimli heyecanı seviyorum. hem kendi küçük ülkesinde almanyanın italyanın büyük yıldızlarını görme şansı da bulabiliyor o ülkeler. ve hatta yene bile biliyorlar.

sambalici dedi ki...

artan maç sayısının futbolculara bindireceği yükü de hesaba katmalı, klüplerin bu işten hoşnut olduğunu hiç sanmıyorum.

aşkın dedi ki...

Tekrar ediyorum, futbolcu kardeşlerimiz uyumaya devam etsin, kodamanlar fazladan para kazanmak için sırtlarına 1000 maç da yüklerler.Zaten Bülent abi yazının sonunda belirtmiş asıl amacın para olduğunu, kimsenin derdi katılamayan x takım değil.
Bir yandan soğuyorum şu futboldan bir yandan da seviniyorum, iyi ki futbolcu olmamışım, eksik olsun milyonlar, genç yaşta çürüğe çıkmamak güzel şey.Bunları bütün samimiyetimle söylüyorum, kedi - ciğer olayı değil.Rüştü Reçber'in futbolu bıraktıktan sonra çekeceği sırt ağrılarını düşündükçe içim fena oluyor!

nestavarro dedi ki...

24 takımlı bir turnuvada gruplardan kalifiye olmak bazen hiç haketmeyen takımlara nasip olacak ki malum 3. ler işin içine dahil olacak.sınırlı kapasitede olan fakat yere göğe sığdırılamayan bojinov petrov berbatovun dışında bize ne sunacağı çok merak edilen bulgaristan ve türevleri gruplarda piturcanın romanyası gibi kapana kapana bi hal olup 0-0 lara abone olacaklar hani belki en iyi üçüncülerden oluruz diye.oda yetmezmiş gibi elemelerin bi anlamı kalmıyacak ki olay maltaya kim kaç attıya dönecek..unutulmasınki avrupa şampiyonasına kalmak dünya kupasına kalmaktan daha zordur.bu tamamen ortadan kalkacak..platininin britanyalılara ve ayarındaki3. torba takımlarına çokta kasmadan buyrun gelin demesi bu.zaten tüm sezon yoğun fikstürde canı çıkan oyuncuların 16 takımlı turnuvada bile döküldüklerini gördük angaryalarla oynarkende vasat bir oyunla(ki bu bile yetecektir)bile kazanmayı bileceklerdir ve olan tamamiyle seyir zevkine olacaktır...platini bundan sonra federasyon federasyon gezip erzak neyim dağıtırsa hiç şaşmayın:)

Adsız dedi ki...

24ü çarpanlarına ayırmak gerek:

12 x 2
8 x 3
6 x 4

bunlardan birisi grup sayısı, diğeri de gruptaki takım sayısını göstereceğinden hiçbirisi akıl kârı gelmiyor bana. bunun yanında bence 3 takımlı 8 gruptan sadece 1.lerin çıktığı bir turnuva düşünülebilir ancak. ne dersiniz, komik olmaz mı? ehe

otti dedi ki...

baktı yakında fransa elemeleri geçemeyecek hemen değiştiriyo formatı. çakallll.

ihk dedi ki...

Takımlar arasındaki dengesizlik konusunda AFC'nin (Asian Football Confederatin) çözümü örnek alınabilir.

Asya'da takımlar arasındaki güç farkı avrupa'da olduğundan çok daha fazla. Bir tarafta Avusturalya, Japonya, İran diğer tarafta Hong Kong, Laos, Burma var.

AFC bu dengesizliğe bir çözüm getirebilmek ve maç sayısını azaltmak için takımları 3 kategoriye ayırdı. 3.kategorideki takımlar Asia Cup ve Asya Şampiyonlar Ligi'ne katılmıyor. onlar için Challenge Cup ve Presidents Cup diye iki ayrı organizasyon var. 2. ve 1. kategori takımlar ise asıl turnuvalara katılıyor. Tabi 2. kategorideki takımların bir alt seviyeye inme tehlikesi de var.

Iskartaları bir kenera ayırmak bence de avrupa futbolu için faydalı olacaktır. Elemelerde 6-7 takımlı gruplar yerine 4 takımlı gruplar olursa yıllık maç sayısı da azalır.

dr feelgood dedi ki...

buldum lan !!!

bak şimdi. küme küme ayırıcaksın ülkeleri. 1. ve 2. lig tadında. 1. lig de uefa sıralamasında yüksek olanlar, 2. lig de düşük olanlar. kendi aralarında tek devre lig usulü maç yapıcaklar.

4 takım -> son avrupa şampiyonasında yarı finale çıkanlar

3 takım -> hafif siklet liginde ilk 3 e girenler

1 takım -> ev sahibi

8 takım -> 1. lig deki ilk 8 takım.

böylece hem büyük takımlar arasında çekişmeli maçlar olucak hem de küçükler arasında. büyük takımları 2 gruba ayırıp orda da kapıştırabiliriz.

bu teori avrupadaki ülke sayısına bağlantılı olarak sıçma potansiyeli gösterebilir. saymadım kaç ülke var üşendim.

conqueror dedi ki...

Bence güzel bir karar. Ryan Giggs in suçu Galler li doğmak mıydı? Schevchenko nun Ukraynalı, Robbie Keane in İrlandalı, Jary Litmanen in Finlandiyalı, Berbatov un Bulgaristanlı olması kendi suçları değil. Böyle yıldızları da izleme şansımız olabilir takım sayısının artmasıyla.
Türk futbolu için de iyi olacaktır. Her sene finallere katılmamız garanti gibi birşey. Hakkaten maç sayısı az, hemen biten bir organizasyon oluyordu Euro 2008 ler.

Ayrıca yarışmacı ruh Finallerde şöyle oluşabilir. Grup sayısı 4 olur. 6 şar takımlı 4 grup yapılır. 6 takım arasından ilk 2 ye girenler çeyrek finalden devam ederler. Toplam maç sayısı 53 olur. 1 ayda da biten bir organizasyon olur. 4 takımlı 6 grup çok saçma olur. Nasıl 16 ya düşecekler ? ilk 2 + en iyi 4 3. bir üst tura çıkacak. İyicene işin boku çıkmış olacak. Zaten finallere gitmek kolay olacaktı. Bu sefer de Bosna-Hersek, İsrail gibi takımlar çok kolay bir şekilde 2.tura çıkabilecekler.
Ama dediğim gibi takım sayısı 6 olan 4 grup yapılırsa eğer süprize fırsat kalmayacak. Yunanistan böyle bir grupta 0-0 a maçları götürebildiği kadar götürsün ilk ikiye giremezdi. Dünya futbolu böyle utanç dolu bir şampiyonluk görmezdi....

cisco dedi ki...

aceto'nun dedikleri kesinlikle dogru, ayrıca bir de yorumlarda deginilen 24 takımla grup olusturma hadisesi var ki, evlere senlik. bir turnuva olabildigince basit olmalı. en guzeli direk eliminisyon. sadece oyle olunca o kadar hazırlanıp ilk macta elenen takım olmasın diye ilk dortlu gruplar anlamlı oluyor. hem de mac sayısı artıyor tv acısından, biz de eliminasyon oncesi ortama giriyoruz iyice.

eger euro 2004 24 takım olsaydı, eleme grupları sonuclarına gore katılacak diger 7 ucuncu:sırbıstan, iskocya, norvec, irlanda, ingiltere, kuzey irlanda, bulgaristan + 8. olarak gonlunuzden gecen bi takım. bu takımlar turnuvaya belki renk katabilir, ama elemeler cok renksiz gececek bu sefer. gercekten asıl amac ingilterenin, olur da fransanın falan turnuva dısında kalmasını engellemek. zaten platiniyi hiç sevmem. kupa torenlerini de degiştirdi.

TheRealBigLebowski dedi ki...

bence bu uygulama elemelerde oldugu kadar finallerdede oynanan maç kalitesini düşürür. Zaten Euro 2008'i saymazsak (yarı final oynadigimiz icin bizlere heyecan verdigini dusunuyorum) son yıllarda turnuvaların kalitesi bir dusus icinde.

flamboyant forward dedi ki...

uefanın 4lü gruptan vazgeçeceğini pek zannetmiyorum.ilk 2 direkt çıkar en iyi iki üçüncü yola devam eder.turnuva içinde turnuva oluşturulacağını zannetmem.atılan her golün hesabı olacağı anlamına geliyor bu da.kalecilerin "işleri" zor olacak gene.

Çetin Cem dedi ki...

evet, 24 takım arasına biraz daha ıskarta takımlar girebilir ama bu seneki romanya gibi uyuz bir "iyi" takım geleceğine, avusturya gibi "vasat" ama ruhuyla oynayan takımları tercih ederim.

bu arada güntekin onay da öneriyordu, burada da dile getirilmiş ama malta'nın andorra'nın büyüklerle oynamama geyiği neden bitemedi ki? lüksemburg isviçre'yi yendi işte. tek bir galibiyetle devrim olmadı elbette, ama sadece en iyilerin kendi aralarında olduğu bir platform mantığı uluslararası futbolun ruhuna ters.

Maslow dedi ki...

çok sıkıcı olacak. slovenyalar, gürcistanlar... artık avrupa smp. grup maçları kimseye tat vermiyecek. bence 2 gruptan 8 takıma indirilmeliydi. sadece en iyiler, kısa turnuva, her maç final gibi ve maksimum zevk.

Ængin dedi ki...

aslında 20 takım katılsaydı çok iyi olurdu. 5 takımlı 4 grup. ilk 2l'ler çıkıyor. böylece hem grup maçlarında galibiyetin önemi artardı hem de daha çok maç izlerken futbolcuların sırtına da çok fazla yük binmezdi. ayrıca oyuncu değişikliği sayısı 4 yapılırsa bu da bir nebze rahatlatır.

rıza yaşar dedi ki...

ilk olarak nestavarro arkadaşım,
demişsin ki Avrupa şampiyonalarına katılmak dünya kupalarına katılmaktan daha zordur diye. Ancak yanlışın var, Avrupa şampiyonalarına 16 takım katılıyor iken dünya kupası avrupa kontenjanı 13 ile sınırlı, yani dünya kupası avrupa elemeleri avrupa şampiyonası elemelerine göre daha zordur çünkü 3 takım daha az kalifiye olur. Asıl zor olan Avrupa Şampiyonasında (finallerde) oynamaktır. Çünkü finallerde kosta rika, jamaika, tunus, çin, japonya gibi takımlar yer almaz, hepsi üst düzey Avrupalı takımlar vardır. Ama elemeler açısından yanlışın var, her iki elemeler de avrupa takımları arasında oynanıyor ve kontenjanı az olan dünya kupası elemeleri daha zorlu geçer.

Gelelim şampiyonanın 24 takıma çıkarılmasına: Şu an için uefaya üye 53 ülke bulunmakta. bu ülkeler 2010 dünya kupası elemeleri kura çekimindeki puan sıralamasına göre: İtalya, İspanya, Almanya, Çek Cumhuriyeti, Fransa, Portekiz, Hollanda, Hırvatistan, Yunanistan, İngiltere, Romanya, İskoçya, Türkiye, Bulgaristan, Polonya, Rusya, İsveç, İsrail, Norveç, Ukrayna, Sırbistan, Danimarka, Kuzey İrlanda, Finlandiya, İrlanda Cumhuriyeti, İsviçre, Belçika, Slovakya, Bosna Hersek, Macaristan, Moldova, Galler, Makedonya, Belarus, Litvanya, Kıbrıs Rum Kesimi, Gürcistan, Arnavutluk, Slovenya, Letonya, İzlanda, Ermenistan, Avusturya, Kazakistan, Azerbaycan, Liechtenstein, Estonya, Malta, Lüksemburg, Andorra, Karadağ, Faroe Adaları ve San Marino.

Yukarıdaki 53 ülkeden koyu renkli olanlar son 20 yıl içinde düzenlenen büyük şampiyonalara en azından bir defa katılmış ülkeler, ki bu ülkelerin toplam sayısı 27. Gerçekten de koyu renkli ülkeleri tek tek incelediğimizde letonya haricinde diğer hepsinin belli futbol düzeylerinin olduğunu görüyoruz. (letonyayı da sağolsun ulusal takımımız gönderdi şampiyonaya) Her ne kadar Avusturya, Belçika, Slovenya, Norveç gibi ülkeler eski güçlerinde olmasalar da hepsinin sağlam bir futbol geçmişleri var ve bundan sonrası için yeni jenerasyonlar yakalayamayacaklarını kimse iddia edemez. Daha da önemlisi, şahsi fikrimce bu koyu renkli ülkelerin hepsi, yukarıda bahsettiğim Kosta Rika, Jamaika, Japonya, Güney Kore, Avustralya, İran, Suudi Arabistan, Tunus, Angola, Togo vb. son dönem dünya kupalarına katılmış takımlardan daha kaliteliler. Yani şampiyonanın 24 takıma yükseltilmesi bile futbol kalitesi olarak Avrupa Şampiyonasını Dünya Kupasının altına düşürmez. Son Avrupa Şampiyonasına gidemeyen Danimarka, Sırbistan, Bulgaristan, Ukrayna, İrlanda Cumhuriyeti gibi takımlar (İngiltere’yi saymıyorum bile) pek tabii şampiyonada mücadele edebilecek hata turlar atlayabilecek takımlardı. Ayrıca son dönem şampiyonalara katılamayan ama futbol olarak yükselişe geçen İsrail, Galler, Bosna Hersek gibi takımları da eklersek en az 30 tane şampiyonalarda rekabet edebilecek kalitede takım olduğunu görmüş oluruz. Tüm bu sebeplerden şampiyonanın 24 takıma çıkarılması ve daha geniş coğrafi yelpazeden takımlarla düzenlenmesi turnuvanın rengini artıracaktır.

Bence asıl tartışılması gereken konu dünya kupalarındaki kontenjan sayıları. 2010 dünya kupası için kıta kontenjanları Avrupa için 13, kuzey Amerika için 3,5 (4. Takım Güney Amerika 5.si ile maç yapacak), güney Amerika için 4,5(5. Takım Kuzey Amerika 4.sü ile maç yapacak), Afrika 6, Asya 4,5, Avustralya 0,5( bu kıtada rakipsiz kalan yeni Zelanda asya kıtası 5.si ile play off maçı yapacak.) Asıl adaletsizlik burada 24 takımın yer aldığı 1990 dünya kupasında Avrupa kontenjanı 14 iken 2010 da 32 takım içinde 13. Her dünya kupasında Kuzey Amerika elemelerinden ABD, Meksika her kupaya katılıyor çünkü başka takım yok, 3. Olarak da ya Kosta rika ya da Jamaika ya da trinidad gibi çok vasat takımlar geliyor. Güney Amerikanın toplam ülke sayısı 10 ve bu 10 ülkenin 5 tanesi kupalara katılabiliyor. Bence bu iki kıtanın kontenjanı düşürülüp afrikaya verilmeli. afrikanın yıllar sonra kontenjanı nihayet 6 oldu ama bence hala daha yetersiz. En azından 8-10 tane kaliteli takım var Afrika kıtasında dünya kupalarında oynayabilecek kapasitede. Hatta bu kontenjan azlığı sebebiyle son kupaya Kamerun, Nijerya, Senegal gibi dünya kupalarına renk getiren takımlar katılamadılar. Ve tabiî ki Avrupa kontenjanı da en az 15 olmalı dünya kupalarında. Aksi takdirde kuzey amerika’da ve asya kıtasından gelen Suudi Arabistan, Kosta rika, Jamaika gibi kaliteli takımları izlemeye devam edeceğiz.

mre dedi ki...

@conqueror

6 takımlı 4 grubu ben de yazdım ancak ben 67 maç olarak hesapladım siz 53 demişssiniz.Nasıl 53 maç oluyor?
Her grupta 6 takım var bu da 15 maç demek. 4 grupta 60 maç ediyor, 4 çeyrek final + 2 yarı final artı final= 67
Değil mi?

erdemkursat dedi ki...

4 yılda bir de sadece 10 ülkenin katıldığı bir başka turnuva olsa ( sayıyı arttırmak değil de azaltmak ) biliyorum pek ticari değil ama herbiri final maçı be abii

cakarkeyf dedi ki...

20 olsa iyi olurdu, 5*4, format degismezdi. 24 nasil olacak? 6*4 olursa grup macları cok uzar,bayar.
4*6 olursa da, 6 gruptan 8 cikarmak da hic adil değil. CL denedi 24 takımlı 6 gruplu formati, oldukca basarisiz bir deneme oldu, hemen 32'ye çıkarttılar.

EC icin max 20 bence ideal, WC icin se max 40 a kadar cikılabilir, 5*8 olarak. Dünya kupası avrupa elemelerindeki grup 2.cileri de baraj maçı oynamaktan kurtulur.

Unknown dedi ki...

oleeey futbolun bokunu çıkarmaya devam olleeeyyy

conqueror dedi ki...

@ mre evet haklısın yanlış hesaplamışım :) ama dünya kupasında 8 grup 32 takım var 48 grup maçı 8 ikinci tur 4 çeyrek final 2 yarı final 1 final 1 3.4.lük maçı toplam 64 maç 1 aya sığdırılabiliyor.

24 takımdan 4 erli 6 grup yapılsa grup liderleri ve en iyi 2 ikinci çeyrek finale kalsa daha mantıklı olur. 43 maçta biter iş.

Protanopia dedi ki...

Bazı yanlış anlaşılmalar var.

1. Grup formatı belli: 4 takımdan 6 grup. İlkiki ve en iyi 4 ikinci son 16'ya kalacak. Ondan sonra da eleme olacak.

2. Mac sayısı 6*6+8+4+2+1=51 ki UEFA nın sitesinde yazıyor bunlar.

3. Mac yükü falan denmiş ki alakası yok. Birincisi klasik elemelerdeki gruplardaki takım sayısı aynı kalacak. İkincisi Şampiyona'da her takım sadece round16 dan kaynaklanan tek maç fazla oynayacak.

Ayrıca diğer tüm kıtalarda dünya kupasına katılamayan takımlar katılıyor. Son 3 dünya kupasına Avru'pa dan katılan takım sayısı 15-15-14. Yani neredeyse Avrupa Şampiyonasına eşit.

Çünkü Avrupa kıtası'nda güçlü takım sayısı fazla. Bunun için 24'e çıkması kaliteyi çok fazla düşürmeyecektir.

Elemeler biraz bayacak ama biz de bu sayede her turnuvaya kanser olmadan katılacağız :D