27 Eylül 2008

Bizi Sevenlere İhanet Etmeyelim Baba

Metin Oktay, Müslim Bağcılar'ın uzattığı çeki geri verir ve orada zaman durur: "Bizi sevenlere ihanet etmeyelim baba." der Metin Oktay. Yıllar sonra Tanju Çolak, Can Tanrıyar ile Metin Aşık'ın evine giderken dünya da değişmiştir; futbol da... "Endüstriyel futbola karşı Metin Oktay" dedi birileri bir zaman önce. Metin Oktay'ı mezarında rahat bıraksalardı; belki doğru bir slogan olurdu. Lakin olmadı. 1991 yılında Boğaz köprüsünde trafik kazasında hayatını kaybettiği günden, 2000'lerde endüstriyel futbol hayatımıza girene kadar kaç kişi hatırladı, kaç kişi andı yakınlarından başka Metin Oktay'ı? Samimiyet arıyorum sadece bu hayatta. Gün geldi Metin Oktay stadyumda anılır oldu, sonra tişörtler üretildi, ürün grupları yaratıldı. Kahve fincanlarının, kalemliklerin üzerine bile "10 Metin Oktay" yazdılar. 13 Eylül'de mezarı başında anılırken bir fotoğraf karesi var yukarıda. Metin Oktay; "endüstriyel futbola karşı Metin Oktay" mezarının kenarında Galatasaray Store'un reklam kaygılı posteriyle anılıyor. Diyorum ya samimiyet arıyorum diye... Cevat Prekazi, Bülent Korkmaz, Hakan Şükür'e jübile yapmayan bir camia Metin Oktay'ı anıyor her sene mezarında. Tasarımcı her sene başka tişörtler tasarlıyor, "1o'ları unutmadık" gibi 60 IQ sloganlar yazıyor penyelerin üzerine...

"Bizi sevenlere ihanet etmeyelim baba"
Peki ya seni sevenlerin evlatlarını
senden habersiz sömürüyorlarsa baba...

25 yorum:

Panenka dedi ki...

bu saatte bu yazi ne be baba...
seni okuyanlari bu saatte bile mest ediyorsun yaa, helal olsun sana.

interneti seviyorsam bu biraz da senin eserin aceto. eline, beynine saglık.

Saglikli bir sekilde omur boyu guzel maclar izlemeni diliyorum.

Potporicaz dedi ki...

aynı histeyim. metin oktay'ı kaleye koydular penaltı atıyorlar! her golde meşin yuvarlak yani futbolun havası biraz daha kaçıyor.

Sinan Yılmaz dedi ki...

ohh çok tersinden bakmışsın olaya hocam. haklıda olabilirsin bir bakıma. Ama sömürmek mi olur?
Eeee halkı sömürmeyelim diyerek Metin Oktay için hiç mi birşey yapmasınlar. Yada bir sürü şey yapsınlarda 5 kuruş almadan mı dağıtsınlar?
Ha şunda haklısın. Ahmak sloganlarla 16 yaşındaki çocuklara t-sort sattırmak sömürü olabilir belki. Hani diyor ya Galatasaraylı çocuklar sen rüyanda göremezsin kupa bizim müzemizde vs. yada 20:45 gibi slogan t-şortleri sömürüdür.
Yada Sevinmek için sevmediki kim uydurmuşsa ahmaktır.

Senin darıldığın kırıldığın en önemli noktada şu sanırım. yıllar sonra. Riberyi kazığı okan kazığı emre kazığını yiyipte Galatasaray yönetimi. Bir kez olsun iğneyi kendisine batırmışmıdır.

Batırmadığı gibi öleli 17 sene olmuş efsane adamın cenazesinde bu yönetim başarısızlığını bu şekilde Metin Oktay'ın ismini kullanarak örtmek yakışırmı.

Sinan Yılmaz dedi ki...

hayır batista'yla Jonhson yan yana oynasın çift önlibero daha güzel :D hheheehehe

şaka şaka allah korusun

Unknown dedi ki...

bu yazıya katılmıyorum ben. düşününce bi yandan ne yapsa yaranamıyor yönetim. sahip çıkmasa vefasız oluyor sahip çıksa yararlandı deniliyor.

10'ları unutmadık tişörtü para kazanamaya yönelik düşünülsün tamam da florya'nın adı metin oktay tesisleri değil mi?

yöneticilik zor iş , bu ülkede her iş zor zati, allah herkese kolaylık versin..

buarada prekazi'ye yaşım yetmiyor da bülent'e hakan'a jübile önerilmedi mi sizce?!

AnAvArzA dedi ki...

emre yazın vardı ya hani çin seddi gibi giden, yorumlarda tük akıncılar gibi surlar aşma gayretinde idi hani

orda pek çok cimbomlu emre metin oktay olamaz, metin oktay şöyle, metin oktay böyle derken içimden geçen bazı şeyleri yazamamış, vakit bulamamıştım

"bizi sevenlere ihanet etmeyelim baba" diyen ve ihanet etmeyen metin oktay'ın 91 yılında kaza geçirdiği an çok üzgün, hayatından bezmiş, ihanet etmediği takımı tarafından yeterince bağrına basılmamış olduğunu biliyorlar mı idi acaba o satırları yazan, emre'nin yaptığı belki de o günlere bir cevaptı

bülent, hakan demişsin cevay diyeyim ben de simo diyeyim hatta muhammet diyeyim hayrettin diyeyim

ömürlerini sarı kırmızıya adamış gerek kalmayınca arayanı da soranı da olmamış diğerlerini sayayım

metin oktay içinde bir hüzünle vefat etti, o sabahın köründe o derece sarhoş o hızla köprüye nedeb çıkar ki insan

hayatın kendisine yaptığı ihaneti ona son vererek bastırmak için

Unknown dedi ki...

@anavarza: turkiye'de toplumun hangi kesiminden olursa olsun belli basarilar elde etmis olup yeterince bagra basilmis, olmeden degeri yeterince vurgulanmis bir sahis var mı?

birilerini veya bir takim tutumu savunmak degil amacim da bazi gercekleri de goz ardi etmemek lazim. atasozumuz bile yok mu: kor olur badem gozlu olur.

broker&dealer dedi ki...

Önümüzde ki kış krasyonunun ismi bizi sevenlere bir gol da biz atalım Metin Oktay ruhunu yaşatalım.

Sn.aceto ramazan bitmeden H.Sukur le ilgili bir yazı yazsanız.Zira H.Sukur olmadan koskoca bir ramazanı gecırdık :(

ilkay dedi ki...

91 yılındaki taraftar potansiyeli (galatasaray'ın) ile şimdiki mukayese edilebilir mi? veya internet gibi çağımızın en büyük bilgi edinme/iletişim hedesi o yıllarda yaygın mıydı? 8 yaşımda bana metin oktay sevgisini aşılayan mı vardı da ben almadım?

tek kelimesine bile katılmadığım ilk yazısını yazdığı için kutluyorum aceto'yu.

Adsız dedi ki...

ben de katılamıyorum...ne olursa olsun bir şekilde unutmuyorsak metin oktay' ı yönetimlerin de payı var bunda..hem o çok farklıymış ne olursa olsun...tekme atana dönüp bakmayan bir karakter..ne bülentle ne hakan şükür' le ne de bir başkasıyla karşılaştırılmaz...

GSveFutbol dedi ki...

jubile yapılmayan oyuncularda Hagi eksik gözüküyor..En son hatırladığım jubile Uğur Tütüneker o da Hagi'nin ilk maçı olmasıyla önemliydi.

erssre dedi ki...

biraz katkım var sanki bu postta emre belezoğlu yorumunda metin oktaydan bahsetmiştim. Doğru belki gelmiş geçmiş en büyük 10 numarayı böylesina anan bir camianın kaptanlarını bu kadar ihmal etmesi anlaşılır gibi değil.

tahir durten dedi ki...

bu saatte bu yazi agir geldi bana...

Fethi dedi ki...

ben mi yanlış biliyorum yoksa galatasaray'ın antreman tesislerinin ismi Florya Metin Oktay Tesisleri degil mi,o tesislerin icerisinde Mtin Oktay'ın heykeli yok mu?

bence biraz acımazsızca bir eleştiri olmuş...

Ortega dedi ki...

Gerçekler acı olunca, kabullenmek zor oluyor sanırım. Tıpkı bizim Aziz Yıldırım'ın hatalarını zamanında görmezden gelmemiz, ve bugün yaşadığımız rezillikler gibi..

Yazının en can alıcı noktası şurasıdır.

"Cevat Prekazi, Bülent Korkmaz, Hakan Şükür'e jübile yapmayan bir camia Metin Oktay'ı anıyor her sene mezarında. "

Bunaya katılmadığını iddia eden Galatasaraylı arkadaşlar var mıdır, varsa merak ettim.. Nasıl açıklayacaklar bu durumu?

Adsız dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
ûstâd dedi ki...

Sömürü ? Doğru tabir değil bana göre. Yönetimin (yönetimlerin) Metin Oktay üzerinden bir rant elde etmeyi düşündüğünü sanmıyorum. Yanlışları olabilir ama bi penye-t-shırt-kazak satmayıda bu kadar ağır bir sözcükle ifade edemeyiz. Taraftar "profesyonellğe karşı Metin Oktay" diyebiliyorsa, besteler söyleyip onu hatırlatıyorsa sorun yok. Bu anlayışı,sevgiyi ve o büyük Galatasaray sevgisini nesilden nesile aktaralımda gerisi boş işler.

pi dedi ki...

Sembol futbolcuların adının bardak, t-shirt vs. ürünler üzerine yerleştirilip kulübe gelir etmek üzere satılmasına, bunun reklamının yapılmasına karşı değilim. Daha doğrusu bunun bu zamanda normalleştiğini, sıradanlaştığını ve artık kızmamak gerektiğini düşünüyorum.

Ama Galatasaray'ın Metin Oktay'a sahip çıkmadığına da inanıyorum. Hele ki Metin Oktay baskılı ürünler, formalar satılıp, taraftara vefalı bir kulüp havası verildikten sonra cenazesine bir avuç insan gitmesini içim almıyor.

Halbuki öyle güzel şeyler yapılabilir ki...

Küçük bir turnuva düzenlenir, yurt içinden ya da yurt dışından takımlar davet edilir ve elde edilen gelir yeni Metin Oktay'ların gelişimi için kullanılır, atıyorum genç takımlara -takım farkı gözetmeksizin- yatırım yapılır. Sadece bir örnek, çok daha iyi fikirler bulunup uygulanabilir.

O'nun tek aşkının Galatasaray olduğunu bilmeyen var mı?

Othello dedi ki...

Gec de olsa bu klup tarihine sahip cikiyorsa bunda yanlis bir nokta goremedim. Bulent, Prekazi ve Hakan'a saygim sonsuz. Yalniz bu nesil icin Hagi'nin yeri ayridir. Ayni bir onceki nesilde Metin Oktay'in oldugu gibi.

Pads dedi ki...

Abi fazla duygusa davraniyorsun. Hakan Sukur ve Prekazi ile Bulent Korkmaz'i ve hele hele Metin Oktay'i mukayese etmek hic dogru degil bence. Hakan Sukur kendini bitirmistir, arkadasin olsa da boyle iste Aceto. Fazla naz asik usandirir. Bulent Korkmaz'i ise Ozhan Canaydin yogun ugraslar sonucunda bitirmistir. Taraftarin Bulent'e verdigi pankartli ve tezahuratli destegi hatirla lutfen. (Bunlarin karsiliginda Buyuk Kaptan'in Genclerbirligi'ndeki abartili gol sevincleri de ayrica tartisilir ya neyse) Daha ne yapsaydi ki taraftar klubu basip, yonetimi ele gecirip Bulent'i sahaya mi surseydi? Bugun hala - her ne kadar cok begendigim bir site olmasa da- ultraslan.com'da Metin Oktay'in anilarini, karakterini ve sozlerini iceren pek cok baslik bulunmakta. Bulent Korkmaz'in adi, sitenin pek cok yerinde anilmakta. Daha ne yapilmali Aceto hakikaten? Yol goster lutfen, bilmiyorsak ogrenelim.

Emre Yılmaz dedi ki...

Ellerinden öpüyorum hocam ağzına yüreğine ellerine sağlık

Unknown dedi ki...

@gsvefutbol.com: benim hatırladığım son jübile suat'ın jübliesi.

@ortega: gerçekler acı olunca kabullenmesi zor oluyor gibi tabirler abartılı bence.

"Cevat Prekazi, Bülent Korkmaz, Hakan Şükür'e jübile yapmayan bir camia Metin Oktay'ı anıyor her sene mezarında. " Bunaya katılmadığını iddia eden Galatasaraylı arkadaşlar var mıdır, varsa merak ettim.. Nasıl açıklayacaklar bu durumu?

demişsin.

cevap: ben katılmıyorum. gayet de gönül rahatlığıyla katılmıyorum. burada daha yukarlarda bi yazım daha varorda da dediğim gibi bu ülkede başarılı insana yaşarken değer verilmiyor. bu yaşamın her safhasında böyle.

düşününce son hatırladığımız jübile suat kaya'ya ait. onun dışında da zaten en son sanırım uzun bir aradan sonra oktay derelioğlu'nun jübilesi olmuştu. yani genel olarak jübile türk futbolundan kayıp gitmiş bir kavram. prekazi'ye daha önce de dediğim gibi yaşım yetmiyor ama bülent ve hakan'a jübile teklif edildiğini biliyorum. aynı şekilde hakan ünsal'a ve ergün'e de soruldupunu biliyorum. onlar oynamak istiyoruz dediler. sonuçlarında önlerinde takla atacak hali yok kulübün.

ben futbol kulüplerimizin kendilerine ait değerleri olsun kültürleri olsun isteyen biriyim. metin oktay bu yolda galatasaray için bir mihenk taşıdır. keza hakan şükür de... ben hiçbir zaman ne hakan'ın ne bülent'in galatasaraylılığını tartılmam. ama ülkede futbolun geldiği noktada yaşananlar ortada. metin oktay'ın aradan sıyrılma nedeni kişilğindedir. hakan metin'in zamanında, metin hakan'ın zamanında futbol oynasaydı yine kendi karakterleriyle, bugün metin oktay isminin yerinde hakan şükür yazacağına adım gibi eminim.

matiasemilio dedi ki...

'Endüstriyel futbola karşı Metin Oktay' T-Shirtleri,posterleri uygun fiyat ve taksit imkanlarıyla Gs store'larda :) işe bak..

Cemo Koc dedi ki...

Sevgili Aceto,

pekala Hakan Unsal, Ergun Penbe, Arif Erdem ile bu liste rahatlikla uzatilabilirdi.

Bu isimler Hakan Sukur de dahil olmak uzere zamana karsi mucadele icerisine girmis isimler. Anlatmak istedigim yaslandiklarini asla kabul etmek istemeyen tipte oyuncular.

Galatasaray, bu oyucunlarin hepsine gelin jubile yapalim teklifini kabul goturmustur. Kendileri kabul etmemislerdir. Cunku kabul etmeleri, kendilerine olan ozguveni kaybetmelerine yol acacakti.

Sonucta ne mi oldu? Birisi Katar'a mi gidecegini hala aciklayacak duruma geldi. Birisi Antep'e, birisi Rize'e digeri Buyuksehir'e gitti. Sonra da orada sessiz bir jubile yaptilar.

Metin Oktay icin ise, o ayri bir insan. Bugunlerde futbolun duygusalliginin tek kaldigi yer olan tribunlerde ki bir ruh o.

Stadin girisinde herkese Metin Oktay formasi hediye edecek bir durumu yok ki Galatasaray'in.

Amac herkesin mutlu olmasi. Hem Galatasaray hemde Metin Oktay'imiz mutlu olsun.

Kabul ediyorum daha guzel sekilde bizlere sunulabilir Metin Oktay. Mesela Metin Oktay'in olum yil donumunde ozel bir izin alip, herkesin Metin Oktay yazdigi bir forma ile maca ciksaydik ne olurdu?

Bunu dusunecek bir zihniyet nasil bizim yoneticilermizde yoksa, basbakanimizda, milletvekillerimizde, okul baskanlarinda da yok...

Yani bu bir kulturdur. Ingilizler az once soyledigimi yaptilar. Bu kultur onlarda var. Yonetim ayri bir kabiliyettir. Cinli yoneticiler icat etmek yerine, baska bir kulturun icat ettigi bir seyi taklit eder. Ama biz onu bile yapamiyoruz. Gelismelere, teknolijiye o kadar uzagiz ki.

O yuzden cok gormuyorum bu yapilanlari Bulent Abim.

jose dedi ki...

@Mor

Suat Kayaya jubıle yapılmadı o hafta lıgın son macıydı anteple.senın mantıgınla bakarsak hagıyede jubıle yapılmıs sayılır 01 dekı ts macında.