21 Şubat 2008

Turun Özeti

Spor medyasında 60 köşe yazarı maçı yorumlamış. Herşeyi söylemişlerdir elbet. Bağış Erten; "Fener UEFA Kupası'nı almış kadar oldu" demiş. Güzel espri! Benim için bu fotoğraf karesi bu turun özetidir. Sevilla'nın 2. golü filelere giderken Escude'nin Roberto Carlos'un baldırını delen krampon darbesi. R.S Pizjuan'da o tribünlerin gazını alacak yegane adam Roberto Carlos'tu. Rövanş maçına kadar iyileşmezse; mevzu Jesus Navas'ı ya da Dani Alves'i durdurmaktan ötesi olur...

14 yorum:

Adsız dedi ki...

Şampiyonlar liginde final oynamak bile ondan daha da küçük olsa uefa kupasının yerini, herhangi bir şampiyonluğun yerini alamaz. Sadece şampiyonlar hatırlanır.
Bence roberto olacak olsa dahi, o sağ kanat durmaz. Fener yediği kadar atmaya baksın tek çıkış yolları beraberlik...

Adsız dedi ki...

Dün aksam Sevilla'nın Kadıköy'den galibiyet almak için gelmediklerini çok acık gördük.Golü yedikten sonra eşitliğe kadar saldırıp sonra arkayı saglama aldılar.
Rovans ıcın hiç birsey soylemeye gerek yok.İlginç bir mac bızı beklıyor.Dün fenerbahce nın oynadıgı futbolu orda sergilerse sonuc farklı olur.
Haa bide 90 dakika boyunca stattan cıt cıkmadı.Sevilla başkanının roportajında böyle taraftar görmedim diyor ya da oyle ceviriyorlar.Birileri Liverpool,Tothennam,Porto,Marsılya macını anlatsın baskana.Bizimkiler anlatmasın cunku 90 dakka oturan taraftarı daha ıyı olarak gosteriyor.
Star da macı ızlerkende sanki fb tv den izler hissettim kendimi.
Su milliyetciligi cok yanlıs kullanıyoruz.Bu kadarmı yanlı sunulur bir mac.
Son olarak Halıt Kıvanc'ın neden emekli oldugunu anladım.Yani akıllara zarar.

4 Mart Ramon Sanchez Pizjuan Stadı,sabırsızlıkla..

Adsız dedi ki...

Maçı,skorunu,oynanan oyunu,iki takımın turu atlama şanslarını,Volkanın köşeden nası çıkardığını akıl sır erdiremediğim topu bile unuttum maçın ardından yerden kalkmayan sözde dünyanın en iyi sağ kanat oyuncularından biri olarak gösterilen Dani Alves'i hatırlayınca.
Rakibibin emeğine saygı göstermeyen,kazanmak için sahtekarlık yapmayı hak sayan,adil oyundan haberdar olmayan bu tarz adamların onca yeteneğine karşın benim sevdiğim oyunun içinde yeri yok.

aşkın dedi ki...

Her kritik Avrupa maçı aksiyon filmi tadında yüz küsur milyon dolarlık Hollywood yapımı Fener.

Adsız dedi ki...

Aceto abi senden bi de Gs topiği bekliyorum nede olsa avrupa kupası maçı oynandı.Renk aşkına saygımız sonsuz ama renk körü olanlara değil.

Adsız dedi ki...

Ohoo... Ağlama duvarına dönmüş burası. Biraz objektif olup takdir etmesini de bilmeli dostlar... Ben ki FB'li olmasam da adamların geldiği nokta takdir edilesi demekten gocunmuyorum. Bunu organizasyon olarak da sportif başarı olarak da yapmalı. Daha şimdiden (turu geçip geçmeyeceği belirsizken) kupalar arası kıyaslara, "Sevilla oynamadı ki"lere çekmenin alemi yok.

Adamlar içeride oynadıkları tüm maçlarda üst düzey dikkat ve performansla "galip" geldiler. Tekrarlayayım, yenilmediler, berabere kalmadılar. Renk sevgimize eyvallah da kendi takımımızı öne çıkarmak adına kantarın topuzunu kaçırmayalım di mi? Sonra olayın en son kim koydu, en çok kim koydu muhabbetlerinden öteye geçemeyeceğini dip not olarak ekleyeyim.

Öte yandan FB bence zaten misyonunu fazlasıyla yapıp ziyadesiyle tamamladı bile bu Avrupa yılını. Şu maçtan önce Sevilla evire çevire yener diyenlerin sayısı hiç de az değildi. Hatta sorsaydık Fenerlilere berabere kalıp elenmeye bile razı olabilirlerdi. Kazandılar. Öyle veya böyle umutlarını son maça taşıdılar. Hangi Fenerli hayatında bu aylara kadar Avrupa maçı görmüş? Takımın ve teknik ekibin başarılı olduğunu kabul edelim. Sevilla elese bile (ki yüksek ihtimal) FB bu sene yine başarılı olmuştur. Nitekim tarihinin en iyi Avrupa yılını yaşıyor.

Bu arada Zico da stajını Şampiyonlar Ligi'nde yapıyor. O da güzide basınımıza kapak olsun artık ne diyelim.

Adsız dedi ki...

Ha bu arada unutmadan...

Steaua Bükreş, Nottingham Forest veya Kızılyıldız da müzesindeki Kupa 1 ile övünüyor. Ama takımımızın tarihine duyduğumuz saygı kadar bugün ve yarınına olan bakış açımızı da sorgulamak gerekir sanki..?

wjker1982 dedi ki...

Sizi anlayamiyorum.tamam Avrupa futbolu su an bizden ustun durumda,ama sizin gibi blog yazarlarinda,''Araba Sevdasi'' romanindaki gibi bir abartmacilik,ustun gormecilik var.Dunya futbolunda su an kazanani kaybedeni ayrintilar belirliyor.Besiktas Liverpool u Istanbul da 10 kere daha oynansin 8 inde yine yener,ama gider 8 tane yer.Ancak siz Capel i Alves i ve turevlerini sanki bizim Tuncay dan,sanki Mehmet Topuz dan 100 kat iyilermis gibi lanse ettikce,toplum psikolojisi bir eziklik yasiyor ve Sevilla yi abartiyor.Tamam tas gibi takim,UEFA yi almislar ama bizim Kayserispor dahi herhangi bir eslesmede Sevilla ile kafa kafa ya oynamazsa ben de bu futbolu bilmiyorum.

Adsız dedi ki...

ozaman harbiden futbolu bilmiyorsun ben nediyim...
sevillanın gücünü burda tartışıyorsanız olumsuz olarak türkiye liginin bukadar alt seviyede olmasına şaşırmamak lazım. unutmadan sevillada tek mağlubiyetle grup lideri olarak çıkmış bi takım öncelikle buna saygı gösterin ondan sonra kayseri eşleşmesi yapın. fener büyük ihtimal elenecek doğrudur ama şu an 3 sonuçtan 2sifenere yarıyorsa burda düşünmesi gereken sevilladır. ben eminmiki elenip takım döndüğünde binelrce taraftar sabiha gökçende tezahuratlarla karşılayacaktır takımı.

saraçoğlu atmosferine gelince, görsellik var-pozisyonlara anında müdahale var-90dakkanın 60 dakkası kesin durmaksızın tezahurata var, ozaman bi taraftar profili başka nası olmalı die sormak gelio içimden!!!
maçı seyretmeyen bi taraftarın 90dakka gürültü yapması nekadar etkilio tottenham-porto-bolton mçalarında gördük. l'pool maçıda nasıl olsa 10 maçtan 8de kazanılıo ozaman tezahurata gerekte yok...

herneyse gesenin uefa kupası nası takdir edilmeli ise yada gençlerin uefadaki üst tur başarısı nası takdir edilmeliyse, bugün türk futbolunda şampiyonlar ligindeki bu başarıda takdir edilmelidir...

ben "ferencvaros" yada "kızılyıldız" olmaktansa "lyon" olmayı tercih ederim.....

turhanatakan dedi ki...

içim kan ağlayarak da olsa fenerbahçe'nin başarısının hakkını teslim ediyorum. ancak, başakın söylediği birşeye sonuna dek katılıyorum. ligimizin kalitesi avrupa'nın en üst düzeyleriyle aynı demiyorum ama son yıllarda sanki ligimizin kalitesi giderek düşmüş ve şu anda yerlerde sürünüyormuş gibi düşünenler artınca da buna katılmıyorum. belli bir futbol kültürüne sahip olmak ve o kültüre uygun yetiştirilip onu uygulamak tabii ki artıdır. ancak en çok övülen lig olan ingiltere'de zaman zaman öyle goller görüyoruz ki bizde kasımpaşa bu golleri yediği zaman alay konusu oluyor.

kaliteden ziyade konsantrasyon ve iş ahlakı olarak çok gerideyiz, orası kesin. yoksa adamlardan çok daha yetenekliyiz ama olmuyor işte diyecek kadar da yüzeysel bakmıyorum olaya. ama ligin kalitesiz olduğunu, dolayısıyla bazı liglerin çok kaliteli olduğunu iddia edenlerin de olaya yüzeysel bakmamaları temennimdir. ligdeki eksikliğimiz dün ilker yasin'in beğenmediği bayer leverkusen'in yaptığı gibi galatasaray kalesine 30-35 m mesafede sağlam basan rakiplere karşı oynanmamasıdır. derbilerde bile bu denli rahatsız edici rakipler her zaman çıkmazken (3 takım için de) avrupa'da işler biraz kızışınca elimiz boş dönmemiz normal.

bana kalırsa, hem galatasaray hem fenerbahçe eşzamanlı olarak avrupa'da ilerlemediği müddetçe futbolumuzun başarıları kısa vadeli ve kulüplere bağlı kalacak. iki takımdan ne zaman biri öne fırlasa diğeri ona yetişme çabasına girişiyor, sonuçta birbirlerini nötrlüyorlar. taraftarın aşırı baskısı ne yazık ki hür iradeyle uzun vadeli plan yapılmasını engelliyor, bu engeli biraz olsun aşan yönetimler de çok başarılı addediliyor.

tabii ki sadece galatasaray, fenerbahçe ve beşiktaş için değil tüm takımlarımızın belli bir seviyeye çıkması lazım ki ligde zorlana zorlana avrupa'ya giden her takımımız birşeyler yapabilsin.

wjker1982 dedi ki...

pardon da,Jesus Navas kimdir yani ,Alves tamam su an mevkisinin en iyisi ama Cafu gibi Carlos gibi 1. sinif topcu degil.1.sinif topcu dan anlatmak istedigim sudur:Zidane 1.sinif topcudur,Riquelme degildir.Futbol kulturun ust duzeyde oldugu icin anladigini kabul ediyorum.O yuzden Jesus Navas,Alves,2000 ler de tum kupalari toplayacak olan 99 un Leeds United i falan saygi duyulmasi gereken futbolcu ve takimlardir.ama fb nin Sevilladan korkmasi icin tek sebep olaganustu seyircisidir.Bir yabancilari abartma felsefesi aldi gidiyor Ozal dan beri,Tamam Messi yi Ronaldinho yu Gerard dan korkarim da Jesus Navas dan Capel den korkmam,Gokhan Gonul adam gibi topunu oynasin ,Capel i gorelim bakalim.Bu arada Kayserispor Sevilla nin grubundaki diger takimlari da Kayseride yenebilir o da bir baska,tamam ligimiz kalitesiz ama Turkiye deki 4 takim Avrupa da Sevilla ile ayni sinifta takimlar.nasil zamaninda ,gs zamaninin Sevilla si Leeds United la ayni siniftaysa

Adsız dedi ki...

şu an sağ ve sol açıkta avrupanın en iilerinden gösteriliyorlar...ki bencede bayaa bi etkililer! eğer korkmadan oynamak gerekirse gökhanın maç boyunca geriyi düşünmeden atağa çıkması gerek ve tabi carlosunda dert etmeden dewamlı yüklenmesi gerek ama bunu yapamazsınız çünkü anında cezayı keserler. bunu barçada yapamadı espanyolda, yani onlarda korktu açıkçası...
burda sevillay korumaya çalışmıorum ama adamlara karşı saygı ve korku duyulması gerektiğini düşünüorum.
ligimiz tabiki denildiği kadar aşağılarda sürünmüo ama biz burda hollanda belkçika yada romanya liginsden bahsetmioruzki. bizim baz alamamız gereken her sene şampionlar liginde en az çeyrek finaline 2-3 takım yollayan ispanya ingiltere italya ligleridnen bahsediorum. kaldıki almanya ligide bu liglerin kalitesine fazlaca yaklaştı umarım ilerliyen yıllarda bizde yaklaşırız.
bilmiorum hakkaten yanlış düşünüo olabilirim ama benim fikirlerim bu yönde.
1. sınıf topçu olayına katılıorum kesinlikle ama şu an için korkmamız için sadece 1 sınıf topçu olmalarına gerek yok, daha onlarında uzun yılları var ve şu an için sanırım 1.sınıf topçu adayı diebiliriz onlar için....

Adsız dedi ki...

öncelikle ben bir fenerbahçeliyim ve fb-sevilla maçından önceki çoğu sevilla maçını canlı izledim çevremdeki insanlar gibi bende bu sevilla bizi tarumar eder gibi hislere kapıldım özellikle fb-gs maçından sonra. ama fb'nin cldeki performansını düşününce inancım arttı. şu anda herkes sevilla fark atıcak diyor ama ilk maçlarda liverpool haricinde 2 farklı galibiyet alan var mı? bir bakın bu seviyede öle farklar kolay kolay olmuyor. fenerbahçe şu anda liverpool'dan sonra schalke-roma-fenerbahçe ikinci bitiripde ilk maçı kazanan 4 takımdan biri yani lyon-olımpıakos-arsenal kesın elendı o zaman? kendı takımımızı bu kadar kucumsemek cok yanlıs bence. tamam son 16dakı en zayıf 5 kadrodan biri fenerbahçeninkidir fakat bir uğur boral dani alvese neler yaptı gordunuz hersey isim diil biraz inanın selçuk muhtesem futbol oynadı yanında aurelyo ile paulsenle keitayı bertaraf ettı resmen. sevillanın defansına gelınce besiktasınkınden bile kotu diyo besiktaslı arkadaslarım kotu yani lugano ve kezmanın gollerınde bombostu ıkı oyuncuda. bence şu an şanslar eşit ha 3-2 diilde 1-0 yenseydik o zaman kesinlikle avantaj fenerbahçede derdim. bunuda iletmek istedm

Adsız dedi ki...

başak'ın söylediklerini anlayamadım. bence genel sorunumuz bu. herkesin yerini bilelim. futbola -ve tabi, oradan herşeye- bakışımızda abartma-küçümseme arasında gidip geliyoruz.

sevilla, ŞL'nde arsenal'in önünde grup 1.si olmuş, geçen iki yılın uefa şampiyonu. ispanya liginde de çalkantılı-sorunlu başlamalarına rağmen 5.liğe çıktılar. bütün bunlar onları şu an avrupa'nın en üst 5-7 takımından hemen sonraki gruba koyar. bu yıl ŞL'nde yarı final, hatta final oynarlarsa kimse çok şaşırmaz. ama o seviyeye fener çıkarsa, hatta sevilla'yı bile elese herkes çok şaşırır.

benzer bir şekilde, kayseri, tüm dikkati ve konsantrasyonu ile ligde birkaç maçta oynadığı düzeyde oynayıp sevilla'yı zorlayabilir, ama bunu birkaç maç arka arkaya yapamaz. aynı beşiktaş'ın iyi günündeyken kötü günündeki liverpool'u yenmesi, ama roller değişince 8 yemesi gibi. burada 10 maçın 8'ini kazanacak olsa orada da 8 yemezdi. ya da bahisler buradaki maçta bile liverpool'dan yana görünmezdi.

araba sevdası benzetmesine katılıyorum. rakibi abartmayalım. ama kendi yerimizi de bilelim, onlara eşit veya çok yakın sanmayalım.