20 Şubat 2008

Ajax'ın Transfer Politikası

Tribün dergisini çıkardığımız yıllardı. Avrupa futbolunda arka arkaya doping -nandrolon skandalları patlıyordu. Davids, Stam, Pep Guardiola derken "bütün yollar Louis Van Gaal'a çıkınca" bir yazı yazmıştım. 96'da Milan'dan dayak yiyip Kluivert'ın golüyle şampiyon olan Ajax'ın o genç kadrosunun izini sürüyordu o yazı. (Arşivimde var, koyarım bir gün bloga) Bugün bir haberde Ajax ve Johan Cruyff isimlerine birlikte rastlayınca- geçmişte çok normaldi de- bir devam yazısı düştü aklıma... Şimdi Ajax altyapısına laf eden taş olur, dün de bugün de. Hatta 12 yıl önce İngilizler gelip de "nasıl bu yetenekleri keşfediyorsunuz?" diye sorduğunda Ten Cate "kek tarifi olsa da söylesem" cevabını vermişti ki o da dergideki yazının başlığıdır işte. Geçmiş biraz da Barcelona bağlantılı, Ajax, Johan Cruyff, Louis Van Gaal, Rijkaard, Ten Cate. Ajax'ın yıllardır Avrupa'da sesi soluğu çıkmıyor. Son 3 sezonda da şampiyonluğa hasretler. 2 kez PSV'nin arkasında 2. olabildiler. Johan Cruyff'a kulübün başına dön-teknik direktör olarak değil, yanında Van Basten'i getir diyorlar- teklifi getirmişler. 14'ün en güzeli uzun yıllardır Barcelona'yı yönetiyor perde arkasında. Rijkaard'ı da idare eden o, transferleri de. Başkan Laporta'nın en has adamı. Dutch mıdır Katalan mı artık belli değil? Ajax'ın çağrısına ne cevap verecek Cruyff, bilmiyorum ama kafayı taktığım Ajax'ın kadrosu. Buna en güzel cevabı sanırım o ligi en yakından takip eden Flying Dutchman verir. Ben kafama takılanları sıralayayım: Yıllardır genç yetenekleri, olmamışları toplayan Ajax; ne zamandan beri Avrupa futbolunda yolun sonuna gelmiş çürükleri; Amsterdam'dan içeriye sokuyor? Premier Lig'de fiyasko olmuş eski PSV'li Rommedahl, Newcastle'da batan Albert Luque, belki de onu Ajax'a getiren Barça altyapısından arkadaşı Gabri, yılların Samuel Kuffour'u, evine yakın olsun diye kulübü dönen Stam ( ki pes etti, bıraktı futbolu), Serie A'dan emekli Edgar Davids, 34 yaşında PSV'den gelen Perez ve zurnanın son deliği A.Bilbao'nun bayrak adamı 37 yaşındaki Ismail Urzaiz. Ajax'ın bu transfer politikasına ben akıl sır erdiremiyorum. Herşeye rağmen ellerinde yine bu sezon sonunda çok iyi para yapabilecek en az 3 adamları var: Heitinga, Vertonghen ve artık büyük liglere git de kurtul dediğim Huntelaar. Mikrofonları Flying Dutchman 'a uzatıyoruz artık. Söz onda...

7 yorum:

Adsız dedi ki...

tecrubeli olmaları sebebiyle alt yapıdan gelen genç yeteneklere yol göstermeleri ve kötü kariyerleri nedeniyle de feyz alınmalarını istiyor heralde ajax yönetimi..

h.aksu

ahmetico madrid dedi ki...

Bosman davasi en cok onlari vurdu herhalde. Euro 96 ve Fransa 98 derken darmadagan oldu Ajax kadrosu, ki o donem $ampiyonalarda boy gosteren Hollanda Milli Takimi kadrosunun buyuk cogunlugu, hatta hemen hepsi Ajax kadrosundandi. elbet ba$kalari da vardir ama 98'de bi Numan, bir de Cocu'yu hatırlıyorum Ajax di$indan, PSV'den milli takıma gelen.

Adsız dedi ki...

en alttaki fotograftaki eleman LOST'taki ethan degil mi? :)

Adsız dedi ki...

armut dalda asılsın, kiraz dudaklı (yanaklı mıydı yoksa) reiziger nasılsın?

Adsız dedi ki...

Sagolsun Business Channel Hollanda Ligi maclarini takip ediyoruz. Heitinga hakkinda iki kelam edeyim. Kendisi Ibrahim Toraman´in Amsterdam subesi gibi, ya da Toraman onun Istanbul subesi. Heitinga gerci deli gibi topu aliyor gidiyor, saglam topa vuruyor. Sürekli gol atiyor, mac kurtariyor ama Ajax leblebi gibi gol yemeye devam ediyor. Cabuk olmasina ragmen defansta abartilacak bir numarasini göremedim. Hava toplari zayif. Ortalama bir Italyan defans oyuncusu Heitinga´yi sag cebinden sokar, sol cebinden cikarir, gol atamaz o baska.

Alip ortasahaya koyacaksan iyi adam, defansima ilac olsun diyorsan, biraz Business Channel´a takilin derim.

Alper Öcal dedi ki...

Ajax son dönemlerde yine her türlü Hollanda milli takımına ve Avrupa futboluna önemli isimler veriyor. Sneijder, Van Der Vaart, Ibra, Chivu'dan sonra bu Huntelaar'ın başını çektiği jenerasyondan da sonuç alamıyorlar bir türlü.

Belki bundan ötürü kadroya biraz tecrübeli katmak istemiş olabilirler. Fazla rekabetin ve sertliğin olmadığı Hollanda liginde bu oyuncularla gençlik ateşinin acemiliklerini kapamak istemiş olabilirler ama biraz fazla abarrtıkları doğru.

Bana kalırsa Ajax'ın bir an önce teknik direktör istikrartına kavuşması lazım, Koeman'dan beri geleneksel ve çapsız Hollandalılarla çalışıyorla, oysa daha iyisini yapabilirler.

Adsız dedi ki...

ajax, genç ağırlıklı oynarken de böyle yaşını başını almış, son demlerini yaşayan birkaç adam bulunduruyordu takımda. 95'teki (96'da finalde juventus'a kaybetmişlerdi) kadroda da blind ve rijkaard vardı, ikisi de 35 civarında olan. ama şimdi ayarını kaçırmışlar anlaşılan.