9 Haziran 2014
Brezilya 2014 / H Grubu
Bir büyük yıldız çıkarmanız futbolda başarıyı getirmiyor, mesele aynı yaş grubundan en az 5-6 üst düzey adamı bir araya getirebilmek. 2000 ve 2002'de biz bunu başardık. Almanlar böyle bir takımla Brezilya'ya gittiler. Fakat Belçika herkesten farklı. Uzun yıllar üzerine ölü toprağı serpilmiş milli takımları artık büyüklere kafa tutabilecek kapasitede. Hazard başta olmak üzere, Lukaku, Fellaini, Witsel, defansın göbeğinde Vermaelen ve Kompany ve kalede Atletico Madrid'de büyük işlere imza atan Courtois ile Belçika taş gibi takım. Wilmots yönetimindeki Belçika, 7 seri galibiyetle eleme gruplarından gümbür gümbür geldi. İdeal 11'i dışında Mertens, Mirallas, Chadli, Adnan Januzaj, Vertonghen gibi kaliteli ayaklara sahip Belçika, fizik olarak finallerde ayakları yere en sağlam basan kadrolardan.
CAPELO'NUN RUSYASI NE YAPACAK? Bu Dünya Kupası'nda çok üst düzey teknik adamlar var elbette ama Fabio Capello'yu mutlaka ilk üçe yazmak lazım. Elemelerde önce tökezleyen sonra kendine gelen Rusya'da kaptan Shirokov'un sakatlığı İtalyan hocanın orta sahadaki planlarını bozacak. 4-1-2-1-2 ile takımını sahaya süren Capello'un en uçtaki gol silahları Kokorin ve Kerzhakov. Kalede neden Avrupa'nın büyük liglerine uzun yıllardır transfer olmadığı merak edilen İgor Akınfeev var, özel bir kalecidir. 2010'da İngiltere'nin başında istediklerini yapamayan Fabio Capello'nun Rusya ile neler yapacağı merak konusu. Takımın teknik kapasitesi geçmiş yıllara oranla düşük. İtalyan hocanın amacı burada en iyisini yapıp, 4 yıl sonra Rusya'daki Dünya Kupası'nda ev sahibi olmanın avantajını kullanıp bırakabileceği en iyi yerde bırakmak.Müthiş bir şampiyonluk yarışının yaşandığı Rus Ligi dışından kadroya oyuncu olmayan Capello'nun İtalyan genlerine saygısı devam ediyor. Ruslar, Belçika kadar kaliteli bir kadroya sahip değiller ama başlarında yaşlı bir kurt var.
CEZAYİR'İN İŞİ ÇOK ZOR Dünya Kupası'ndan sonra Trabzonspor'un başına geçecek olan Halilhodzic, Afrika Kupası'nda hayal kırıklığı yaşatmıştı. 2010 Dünya Kupası'na Fildişi Sahili ile gitmeyi hayal ederken finallere 3 ay kala görevine son verilen Bosnalı teknik adam, Afrika elemelinde Burkino Faso'yu geçerken de çok zorlanmıştı. Geçmişte Zidane, bugünlerde Benzema, Nasri gibi oyuncuları milli takım için ikna edemeyen Cezayir'in en üst seviyede futbol oynayan ismi Valencia'dan Feghouli. Tottenham'da şans bulan Bentaleb de orta sahada oyunu tutmayı başaran isimlerden. 1986 ve 2010 finallerinde tek bir maç bile kazanamayan Cezayir'in işi zor.
2002'NİN KAPTANI KORE'Yİ ÇALIŞTIRIYOR Güney Kore'nin futbol devrimi 2002 Dünya Kupası öncesi Hollandalı teknik adam Guus Hiddink önderliğinde başladı.12 yıl önce üçüncülük maçında Türkiye'ye kaybeden ve o tarihten sonra Avrupa'ya oyuncu ihraç etmeye başlayan Uzak Doğu ülkesini bugün 2002'deki takım kaptanı Hong Myung-Bo yapıyor. Takımın en önemli ismi bu sezon Bayer Leverkusen'de adeta döktüren Son Heung Min. 2010 Dünya Kupası'nda gruptan çıkmayı başaran ve son 16'da Uruguay'ın evine yolladığı Güney Kore de 4-2-3-1'i tercih eden takımlardan. Dünya Kupası'nın son grubunda Belçika'nın lider olarak gruptan çıkmasını bekliyorum. Cezayir bir finallere daha gelmenin gururunu yaşar sadece. İkinci bilet için ise Rusya, teknik adam farkıyla bir adım önde.
8 Haziran 2014
Brezilya 2014 / Rakamlar
2 Dünya Kupası tarihinde iki ülkenin ortak düzenlediği tek final 2002 yılında Japonya ve Güney Kore'de yapıldı. Türkiye, Dünya Kupası'nda yarı final oynadı ve finalleri üçüncü olarak tamamladı.
Kamerun savunmasından Rigobert Song ve Fransızların beyni Zinedine Zidane iki Dünya Kupası'nda kırmızı kart gördüler. Song, 94 ve 98'de, Zidane ise 1998'in ardından 2006'da.
3 2006 Dünya Kupası'nda Hırvatistan- Avustralya maçında hakem Graham Poll, Hırvat Simunic'e maç içinde üç kez sarı kart gösterdi.
4 Dünya Kupası tarihinde finalde en fazla kaybeden takım Almanya. Panzerler, 1966, 1982, 1986 ve 2002 Dünya Kupaları'nda finalde kaybettiler.
5 Dünya Kupası'na ev sahipliği yapacak olan Brezilya, kupayı beş kez kazanmayı başardı. Sambacılar 1958, 1962, 1970, 1994 ve 2002'de kupayı kaldırdı.
Brezilya'daki Dünya Kupası, Güney Amerika kıtasında düzenlenen beşinci finaller olacak. Kıtadaki son Dünya Kupası 1978'de Arjantin'de düzenlenmiş, Tangocular kendi evlerinde kupayı kazanmıştı.
7 Futbolun gelişimi için büyük çaba gösteren ABD, Dünya Kupası'na yedi kez arka arkaya katılmayı başardı. ABD, 1990 finallerinden bu yana her Dünya Kupası için vize aldı.
10 Güney Afrika, Dünya Kupası'nı Afrika kıtasında düzenleyen ilk ülke oldu. 2010 Dünya Kupası'na ev sahipliği yapan ülkede sevinen taraf İspanya oldu.
11 2002 Dünya Kupası'nda Türk Milli Takımı'nı 2-1 yendiği maçta başlattığı galibiyet serisini 2006'da 3-0 kazandığı Gana maçına kadar sürdüren Brezilya, arka arkaya 11 maçla kupa tarihinin en iyi performansını ortaya koydu.
15 1998, 2002 ve 2006 Dünya Kupası'nda forma giyen Ronaldo attığı 15 golle kupa tarihinin en golcü ismi oldu.
17 1958 Dünya Kupası'nda Brezilya'nın genç yeteneği Pele forma giydiğinde 17 yaşındaydı. Attığı golle kupa tarihinin en genç golcüsü olmayı başardı.
18 Dünya Kupası'nın bir sonraki durağı Rusya. Kış Olimpiyatları'nı bu yıl düzenleyen Rusya, 2018 yılında finalleri kuzeyimize getirecek.
24 2006 Dünya Kupası'nda Arjantin-Sırbistan maçında unutulmaz bir gol atan Cambiasso'nun son vuruşu öncesinde Arjantinli futbolcular 24 pas arka arkaya yapmıştı.
25 Almanların efsane ismi Lothar Matthaus, beş Dünya Kupası'nda forma giydi. 25 maçta sahaya çıkan Matthaus, finallerde en fazla forma giyen oyuncu oldu.
28 Dünya Kupası tarihinin en çok kırmızı kart çıkan turnuvasına 2006'da Almanya ev sahipliği yaptı. 64 maçta hakemlerin cebinden 28 kez kırmızı kart çıktı.
40 1982 Dünya Kupası'nı kazanan İtalya'nın kalesini koruyan Dino Zoff, finallere geldiğinde 40 yaşındaydı.
42 1994 Dünya Kupası'nda Kamerun'un Rusya'ya 6-1 kaybettiği maçta forma giyen Roger Milla 42 yaşındaydı ve finallerde oynayan en yaşlı futbolcu ünvanını aldı.
43 2014 Brezilya'da, 43 farklı ülkeden hakem görev yapacak. Doğan Babacan'dan 40 yıl sonra finallerde ilk kez bir Türk hakem, Cüneyt Çakır düdük çalacak.
66 Dünya Kupası'nda ilk maskot 1966'da finallerde kullanıldı. İngiltere'nin ev sahipliğini yaptığı kupanın maskotunun adı Willie'ydi.
74 Dünya Kupası'nda ilk kez 1974 yılında final oynayan ve Almanya'ya kaybeden Hollanda, bir sonraki finallerde Arjantin'e karşı kaybetti. Portakallar son Dünya Kupası'nda da final oynadı ve üçüncü kez kupayı kaldıramadan evine döndü.
82 Dünya Kupası'ndaki takım sayısı 16'dan 24'e 1982 yılında yükseltildi. Bu kupa ilk kez her kıtadan bir ülkenin finallerde yer almasıyla tarihe geçti.
94 ABD'de düzenlenen 1994 Dünya Kupası'nda futbolcuların isimleri ilk kez formanın sırtına yazıldı. Forma numaraları da göğüste yer aldı.
171 Kupa tarihinde en çok gol 1998'de Fransa'da atıldı. Ev sahibinin kazandığı finallerde 171 kez fileler havalandı.
300 Dünya Kupası tarihinde tribünlerin en boş kaldığı maç 1930 yılında Romanya ile Peru arsında oynandı. Uruguay'daki finallerde Montevideo'daki maçı tribünlerde 300 kişi izledi.
Brezilya 2014 / G Grubu
"Futbol 90 dakika süren bir oyundur ve sonunda Almanlar kazanır" bir futbol klişesidir ve bunu Almanlara söylediğinizde "Neden 4 Dünya Kupası'nı finalde kaybettik?" diye size sorarlar elbet. Son iki Dünya Kupası'nda üçüncü olan, 2002'de finalde kaybeden Almanlar, İspanya'nın yaptığı üçleme sonrasında Brezilya'ya Avrupa'nın bir numaralı favorisi olarak gidiyor ama kağıt üzerindeki bu artı değerler Güney Amerika kıtasında nakite çevrilir mi göreceğiz. 8 yıldır takımın başında olan Löw için artık kazanma vakti, yakaladıkları süper jenerasyonla buradan da elleri boş dönerlerse hoca değişikliğine gidecekleri kesin. Son dakikada gelen Reus'un sakatlık haberine rağmen, kupanın en golcü orta saha oyuncularına sahipler. Almanların orta sahası aynı zamanda forvet görevi görüyor. İki bekte de oynayan ve bu sezon Bayern Münih'te orta sahada görev yapan Lahm'ı bakalım Löw nerede kullanacak? Dünyanın en iyi kalecisi Neuer, onlarda, Mesut'un sezon içinde Arsenal'de gel-gitleri ve Khedira'nın sakatlık yüzünden sezonu boş geçirmesi ise eksileri. (ideal 11 tablosu Sport'tan, Reus'un sakatlığı öncesinden)
BENTO'NUN 11 İSTİKRARI La Liga ve Şampiyonlar Ligi trafiğinde sakat olduğu dönemlerde her türlü riski alan ve bedelini Dünya Kupası öncesi hazırlık döneminde ödeyen Cristiano Ronaldo'nun fizik olarak düşmüşken ne yapacağı Portekiz'in kaderini belirleyecek. Paulo Bento'nun değişmeyen bir 11'i var ama yıllardır Almeida'dan daha iyi santrfor çıkartamayan Portekiz'in Ronaldo olmayınca bir B planı yok.Defansın göbeğinde Alves, orta sahada Meireles, F.Bahçelilerin odağında olacak ama oyunu Ronaldo dışında domine edebilecek adam Moutinho. Bu sezon 47 maçta 51 gol atan Ronaldo, 2006 ve 2010'da yaşattığı hayal kırıklıklarının ardından burada da sakatlığı yüzünden silinip giderse Portekiz'in işi gruptan çıksa bile
Afrika elemelerinde Mısır'ı eleyip Brezilya'nın yolunu tutan Gana, 2010'da yarı finalin kapısından dönmüştü. Uruguay'a o gün kaybeden Gana, ilk kez katıldığı 2006'dan bu yana her kupada yer almayı başardı. Takımın başında tanıdık bir isim var. Appiah, 4 yıl ikinci adamlıktan sonra koltuğa oturdu. Futbolcuları soyunma odasında az konuştuğu için ona "Sessiz katil" diyor. Bir zamanlar defansif orta saha denildiğinde parmakla gösterilen ancak sakatlıklar yüzünden kariyeri yara alan Essien'in dönüşü Gana için önemli. Asamoah takımın kilit ismi, Milan'dan Schalke'ye giden Boateng'in enerjisi, Ayew'in hızlı oyunu ve Gyan'ın eskiyi aratsa da bitiriciliği.
ABD İÇİN KİLİT ADAM DEMPSEY Eleme grubunda 38 futbolcu deneyen Klinsmann, ABD'yi 4-2- 3-1 ile sahaya diziyor. Bir türlü olamayan Altidore'nin arkasında Dempsey takım için kilit adam. Sol açıkta Graham Zusi'ye dikkat. Atletik onbirin en önemli artısı uzun yıllardır iyi kaleciler yetiştiren ülkenin kalesinde Tim Howard'ın olması. Panzerler lider çıkar, bunu söylemek kolay, ikincinin adını ise bize Ronaldo verecek.
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)