8 Aralık 2013
Ultras Sur'un Sonu
Avrupa'nın birçok ülkesinde olduğu gibi İspanyollar da tribün kültürünü İtalya'dan ithal ettiler. 70'lerin ortasına kadar General Franco döneminde içe kapanık yaşayan ve sosyal hayatı gibi tribünleri de Avrupa'dan izole olan İspanyollar,İtalya'da 80'lerde çıkışa geçen Ultras hareketinin peşinden gittiler. Ülkenin Avrupa arenasında en başarılı kulübü Real Madrid'in Akbaba Beşlisi lakaplı Butragueno, Manola Sanchis, Martin Vazquez, Michel ve Pardeza'lı kadrosuyla fırtına gibi estiği yıllarda doğan Ultras Sur taraftar grubu, Roma ve Torino'daki taraftar gruplarının ritüellerini taklit etmeye başladı. Maça forma giymeden giden, Avrupa'da çıkışa geçen "Casual" giyim modasına uyan ateşli taraftar topluluğu. 80'lerde siyasi duruşları pek fazla tartışılmayan ve fanatik taraftar grubu olarak bilenen Ultras Sur, Madrid'in öteki yakasında kendine sert bir rakip buldu. A.Madrid'in taraftar grubu Frente Atletico. Madrid derbilerinde saha içindeki gergin atmosferi 90'lı yıllarda önce Santiago Bernabeu ve Vicente Calderon Stadı çevresine taşıyan 2 taraftar grubu bununla da yetinmedi ve haftanın 7 günü sosyal hayatın parçası olan cafe ve barlar da 2 taraf arasında ayrılık noktası oldu. El Drakkar, Atletico Madridlilerin girmesinin yasak olduğu bir mekandı ve Real Madrid'in taraftar grubu Ultras Sur'un kontrolü altındaydı. Ezeli rekabetin iki yakasındaki iki Ultras grubu, Barcelona, Madrid'e geldiğinde şehir kardeşliği adına birleşti ve Katalanlar'a Madrid'i dar etti.
İngilizler sert tedbirlerle holiganların son temsilcilerini de tribünlerden yok ederken, İtalya ve İspanya'da Avrupa Birliği'ne girdikten sonra doğan ekonomik kriz ve yabancı işçi sayısı yüzünden yükselişe geçen milliyetçilik kendini sokaklar kadar tribünlerde de hissetirdi. İtalya'da bir zamanlar sol görüşlü insanların, sağ görüşlü Lazio'nun rakibi olarak gördükleri Roma'da tribünler Neo Nazilerle dolarken, İspanya da bundan nasibini aldı. Real Madrid'in bir zamanlar kale arkasında gol sevincinde tel örgülere tırmanan ateşli taraftartarları artık ırkçı tezahüratlarla rakip futbolcuları taciz ediyor ve Endülüs bölgesinden gelen taraftarlarla kavgalara giriyorlardı.
Real Madrid'de Raul ve Roberto Carlos gibi efsane futbolcuların desteğini alan ve Santiago Bernabeu Stadı'nda güney kale arkası tribünün alt katında 250 kombineyi kulüpten 15 yıldır bedava alan Ultras Sur'a dur diyen Real Madrid Başkanı Florentino Perez oldu. 800 taraftarın üye olduğu Ultras Sur grubu artık yoldan çıkmıştı. Deplasman organizasyonu ve Şampiyonlar Ligi maçları için ödenekleri kesildi. Artık 40'lı yaşlarda olan eski liderleri bir işim ve ailem var diye gruptan uzaklaşınca, grubun liderliğini ele geçiren Fırtına lakaplı Antonio'nun Atletico Madrid taraftarı olduğu gerçeği Ultras Sur grubunun sonunu hazırladı. Barcelona eski başkanı Laporta'nın Ultras Sur gibi başa bela bir grup olan Boixos Nois'e verdiği biletleri kesmesinin ardından bir radikal adımı da Valencia kulübü atmış ve Ultras grubunun kombinelerini iptal etmişti. "Bu kulübü, futbolcular ya da Ultras'lar değil, üyelerin seçtiği yönetim yönetir" diyen Real Madrid Başkanı Perez, 30 yıldır Santiago Bernabeu'da olan Ultras Sur grubunun artık toplu olarak maça giremeyeceğini ve kale arkası tribünlerinin gerçek genç taraftarlara açılacağını duyurdu.
Müthiş bir yazı olmuş. Elinize sağlık
YanıtlaSilÇok güzel yazı adı geçen kulüplerden gereğini yaparak doğru adım atmışlar.
YanıtlaSil