Diş fırçası tasarımcılarının günlük mesaisini merak ederim. Sabah kalkıyor, ofise geliyorsun, işin yeni bir fırça tasarlamak. Sap ve fırça kısmı.. Eğ, bük, yok sap ergonomisi, yok yatay kıllar, yok dikey kıllar, dönen kıllar. Her dış fırçası reklamı izlediğimde hadi lan der geçerim. Muhafazakar olmak lazım bu konuda:) Düz bir sap, sert bir fırça.. Yeter. Futbol topunu tasarlayanlar için de yol kısa. Ne yapacaksın? Ölçü belli, çap belli, ağırlık belli, dış malzemeyle oyna dur. Yıllardır oynaya oynaya meşin yuvarlık olmaktan çıkardılar şu topu. Bildiğin plastik toplara benzedi. Yukarıdaki de Puma'nın yeni tasarımı. Gelecek sezon Fransa Ligi'nde kullanılacak. İlk gördüğümde "Bu ne lan!" dedim... Meşin yuvarlak mı arıyorsun? Buyur işte, 1982'den.. Niye oynuyorsun, niye değiştiriyorsun... Bırak, bırak... Dokunma...
Öte yandan, bu arada (!) Didier Zokora, Trabzonspor'a hayırlı olsun. Evet adam hakkındaki fikrim değişmedi. "Ben bu adamla orta sahada ikili mücadeleye girmem arkadaş". Çünkü ....
Arda gormesin bu topu :)
YanıtlaSilben bu topların gelişimini dünyanın ilerlemesi ile eşdeğer tutuyorum nedense. ne zaman ki bu adamlar "tamam arkadaşlar, buraya kadarmış, yüzeyde oynayabileceğimiz, eğip bükebileceğimiz, pantone skalasından ekleyebileceğimiz renklerin sonuna geldik, en sonu şudur buyrun 1000 sene oynayın" diyecekler; işte o anda dünya da bu bir yerlere yetişme durumundan kurtulup bambaşka bir boyut kazanacak, çok farklı bir noktaya gelecek, ilerleme duracak, herşey farklıya değil kaliteye, niteliğe dönecek.
YanıtlaSil10 numara yorum :))
YanıtlaSilBu postun bana hatırlattığı "Bırak Dokunma"larım:
YanıtlaSil- Evet ille de Tango Espana'ya "Bırak Dokunma"(topa mı büyülendim yoksa o topun Sokrates-Junior-Falcao arasında gidip geldikten sonra Eder'in yivli ayağından çıkışına mı, hala bilmem)
- Reklamsız Barca, çubuklu Fener, parçalı Gassaray formasına "Bırak Dokunma"
- Siyah Krampona "Bırak Dokunma"
- Açık tribünün yağmuruna, güneşine "Bırak Dokunma"
- Futbolcunun kolyesine boncuğuna "Bırak Dokunma" (Ne yani, şimdilerde boyuna takılan gergin atkımsı şey daha mı az tehlikeli?)
1982'de sizin gibi bir gazeteci köşesinde, Tango için "Böyle top olur mu yaa!" dedi.
YanıtlaSilYeniliklere açık olalım.
Ülkenin en büyük sorunu muhafazakarlık kendini hiç beklemediğin yerde dahi gösterebiliyor.
Tasarımcı
Toplarda yenilik teşvik edilmese Adidas, Nike nasıl para kazanacak ? Kim bilir çeşitli federasyonlar bu top değişimlerinden ne rantlar sağlıyor ? :)
YanıtlaSilulkedeki muhafazakarlikla nasil bir alakasi var anlamis degilim. eminim ingilizler ispanyollar da ayni seyi dusunuyorlardir, olsa olsa futbol dunyasindaki muhafazakarlik olur.
YanıtlaSilayrica topu fonksiyon ya da performans olarak gelistirmedikten sonra uzerine surekli yeni desenler eklemek pazarlama oyunundan baska birsey degil. tenis topuna neden benekler eklenmiyor, ya da basket topu neden fi tarihinden beri ayni?
bence top tasarimi ile oynamanin nedeni fizik kurallarindan ileri geliyor, her topun sekmesi, donmesi farkli oldugu icin aslinda futbolculari surekli yeni kurallarla oyunu oynatiyor. eninde sonunda futbol dedigimiz sey topun bir kalenin aglari ile bulusmasini amac edinen bir sey degil mi? topu degistirirsen ne olur? bu minvalde ben ileride toplarin eksenini yamultacaklarini dusunuyorum. Rugby degil ama kucuk mudahalelerin bile topun kavisini ne kadar etkileyebilecegini gorecegiz
YanıtlaSil