16 Haziran 2010

Jabulani?

14 maç geride kaldı. Top "Jabulani" bütün dünyada tartışılıyor. İzlediğiniz maçların ardından sizin fikriniz nedir? Kötü futbol ve kaleci hatalarının sebebi mi? Yoksa Jabulani günahsız mı?

45 yorum:

  1. Topla oynamadığımız için "%100 günahsız" diyemeyiz tabii de, yenilen golleri de gördük. Kalecilerin armutluklarıydı hep. :)

    YanıtlaSil
  2. Toplar her kupada günah keçisi ilan ediliyor. Teamgeist'a da aynı şey denmişti, Fevernova'ya da...

    Herhalde hâlâ Questra ile falan devam edilmesini istiyorlar?

    YanıtlaSil
  3. Elime değmeden, 2 vurmadan yorum yapamam :)

    YanıtlaSil
  4. Günahını almayım topun amma sert şutlarda dikine giden top bazen plastik top gibi yön değiştiriyor.şutların isabet ortalaması düşük seyrettiğim 7-8 maçta topa vuranın hiç mi suçu yok o da ayrı bir mevzu

    YanıtlaSil
  5. teknoloji sonunda futbol topunun da içine etti . teknoloji ne kadar müdahale ederse doğallık o kadar bozuluyor.top yuvarlak değil artık jabulani ile birlikte.sanırım 5 sene öncesinde başladı bu garip topların piyasaya çıkışı.topların en saçma özelliği ise şutlarda topun belli mesafeden sonra yön değiştirmesi oldu.prekazi monacoya attığı 40 metreden gol bu toplarla olmazdı herhalde.yön değiştirmesi olağan bir durum değil.nerde eski toplar.

    YanıtlaSil
  6. 2002 Dünya Kupası'nda kullanılan "Fevernova" da o zamanlar çok tartışılmıştı. O topla kendim de oynama fırsatı bulduğum için, bazı eleştirilerde haklılık payı olduğunu düşünüyordum. Çünkü topa vurulduktan sonra gitgide ivmeleniyor gibiydi ve bu durum kaleciler için yanıltıcı olabiliyordu bence.

    Bu dünya kupasında kullanılan topla şahsen oynama fırsatım olmadı fakat oyuncuların alışık olmadığı bazı şeyler olduğu belli. Kaleciler zaten ara sıra eleştirilerini söylüyorlar ve turnuvada şu ana kadar 2 tane benzer kaleci hatası sebebiyle gol olması da dikkat çekici, ki hangi maç olduğunu şu an hatırlayamadım ama bir maçta daha kaleci yine kucağından kaçırdı topu, son anda kontrol edebildi.

    Bunun dışında, kafayla gol atmaya çalışılırken de problem yaşınıyor gibi geldi bana. Belki sadece bana öyle geliyor olabilir fakat şu ana kadar birkaç kafa golü olmasına rağmen birçok uygun pozisyonda kafa vurulduktan sonra topun çok alakasız yerlere gittiği de oluyor sanki.

    YanıtlaSil
  7. Bence top, kalecilerden çok diğerlerine kelek yapıyor. Topun en önemli yeniliğinin yüzeyinin sürtünme katsayısının eski toplara göre çok küçük olması olduğu söyleniyordu. Bunu duyunca biz de tabi, kaleciler topu elinden çok kaçıracak diye düşündük ama onunla kalmadı işte. Havadan atılan uzun toplar sektiği zaman eskisi kadar enerji kaybetmiyor ve oyuncuların alışık oloduğundan daha fazla zıplıyor. Hatta yerden atılan uzun mesafeli paslarda bile topun fazla hız kaybetmediği farkedilebiliyor. Bence maçların kısır geçmesinde topun bu etkisi de var.Zamanla futbolcular bu topa da alışacaktır ama o zamana kadar kupa bitebilir. Bu zamana kadar da daha çok kısa pas yapmayı tercih eden takımların daha avantajlı olduğunu düşünüyorum.

    YanıtlaSil
  8. tamam top sütten çıkmış ak kaşık değilde bu dünya kupasındaki yunan esintisimidir nedir hala kavrayamadığım anlayış topla izah edilemez.sakatlıklarda illaki kötü futbola etkendir ama bazı takımlar sadece savunma yapalım gol olursa ne ala olmassada olmasın havasında orta ala yığılıp sadece presle oyuuna birşeyler katma havasında.yaşım itibari ile italya 90 dan bu yana izlediğim ev zevksiz dünya kupası ve sadece almanları izlerken zevk alabildim bu geceki brezilyada beklediğim tatdan uzaktı,sadece ispanya kaldı yarın onlarda bişi yapmassa ki beklentim tam tersi bundan sonra çeyrek finalden önce maçlara vakit ayıramıcam keza işkence havasında insan vaktine acır buluyo maçlardan sonra kendini ...

    YanıtlaSil
  9. muhtemelen bu top bu dünya kupasından sonra sandıklara konulur ve oradan çıkmaz.eğer top futbolcunun şutu attığı yere gitmiyorsa o topa top demem.zaten son 5 seneki topların yuvarlak olduğunuda düşünmüyorum.prekazi yada hagi olsa bu toplarla araları hiç iyi olmazdı herhalde.

    YanıtlaSil
  10. Fevernova için de aynısı söyleniyordu, sonra ligimizde takımlar kullandı. bahanaden başka bir şey değil.

    YanıtlaSil
  11. Tam anlamıyla denemeden önce sadece Nike sponsorluğundaki oyuncuların çamuru sanıyordum. Lakin deneyince topta gerçekten de bir çizgi sorunu var; özellikle sert şutlarda ve sekmelerde çizgisini değiştiriyor. Kafa ve ceza sahası dışında yapılan vuruşlarda/ uzun paslardaki sıkıntının kaynağı doğru.. Ama 14 maçın kaçında maçın gidişatını/keyfini etkilemiştir dersek; yok öyle bir maç sanırım.. Muhtemelen ilk 16nın ismi belirene kadar da pek bir değişme olmayacak. Gruplardan çıkana kadar ya da son şans maçlarına kadar kontrollü oyun ve kısır skorlar devam edecek gibi. Bu durumda Jabulani masumdur.

    YanıtlaSil
  12. topla oynadım fazla kayganlık harici hiç bir sorun yok

    YanıtlaSil
  13. Bir topa bu kadar yüklenmek biraz fazla günah olur galiba :))
    Benim düşüncem VUVUZELA nındır bütün günah :))
    2. maçlar daha keyifli olacaktır düşüncesindeyim.
    Hem topa hemde vuvuzela ya alışma sağlanacağından keyif vermeye başlar düşüncesindeyim.

    YanıtlaSil
  14. kames marka çift kat lastik topla yalın ayak beton üzerinde senelerce oynadıktan sonra,olum 3 katlı yeni top çıkmış onu alalım gazına gelip o üç katlı lastik topa ilk vurduğumda''balon lan bu top gitmiyor işte'' demişsem jabulani şöyle kötü böyle kötü diyen adama ''top toptur kardeşim sen oyununa bak'' diyemem...kınarlar adamı...

    YanıtlaSil
  15. oynayıp görmedim tabi ama benim maçlarda gördüğüm neredeyse her kaleci sorun yaşıyor, bazısı gol oluyor bazısı olmuyor o ayrı. bu sorunların normal seviyede olduğunu düşünmüyorum, top bariz yön değiştiriyor. maçların çoğunda az gol olduğunu da düşünürsek bence bu top turnuvayı direkt etkiliyor. bilemiyorum orada hava koşulları tam olarak nasıl ama top çok hafif olduğundan rüzgarın da bir etkisi olabilir.

    ayrıca fevernova için de aynısının söylenip boş çıkması jabulani'yi aklamıyor, fevernova problemsiz ama jabulani hatalı olabilir.

    YanıtlaSil
  16. Konu ile alakasız ama Kuzey kore hakkında güzel bir yazı yazsan keşke BT turnuva biterken...Bir sözlükten alıntıladım aşağıdaki paragrafı duygularıma tercüman oldu... ""golü atan futbolcusunun yedek kulübesine koşarken gözleri dolmuştur. gözlerinde $ işareti olan tüm futbolculara inat. bana kabuk bağlamış diz kapaklarımı ve burnumdan dudağıma ulaşan sümüğün tadını hatırlatan bu adam adına yürü be yoldaş tutmasın kimse seni"" Endüstriyel futbola inat bir yazı?

    YanıtlaSil
  17. isabetli şut oranı yerlerde sürünüyor

    koskoca profesyonel oyuncuların
    hepsi sabri olamaz ya

    kaleyi bir maçta en fazla messi buldu ki ona değil jabulani portakal versen yine köşeye plaseler

    YanıtlaSil
  18. Jabulani ne yapsin garibim...onu yönlendirenler (futbolcular) ve yönlendirenleri yönlendirenlerde (teknik direktör) is yok.
    Yeni bir sistem kazandi ama futbol 8-3-0...

    YanıtlaSil
  19. @EZLN

    yeni sistemden dert yanmışsın sanırım.ne yani büyükler küçükleri ezip perişan mı etselerdi.geçmişte böyle oluyordu ve bizim çok beğendiğimiz takımlar küçükleri eziyordu.vay ne güzel futbol vardı o zaman öyle mi?topçularda ve teknik adamlarda iş varda karşılarında da buyur 4-5 tane at diyen takımlarda yok.

    bu işi bence mourinho başlattı.iyide etti büyük devrimci mourinho.büyüklere, topları tüfekleri tankları (messi-ribery-robben-xavi) olanlara sistemiyle dur dedi.yıldızlar boş alan bulamıyor değil mi?görelim yıldızlıklarını.
    mourinho futbol devrimini başlattı dünya kupasında net görülüyor.büyüklere kolay vize yok artık.onların yıldızları varsa küçüklerin dirençli sistemi var artık.hatta bazı küçükler dirençli sistemin yanına bir iki yıldız da çıkarınca inter gibi iyide skor almaya başladılar.örnek:g.kore(park)-japonya(honda).
    geçmişte büyüklerin yıldızları vardı.ve küçüklerin sistemi yoktu.yol göstericileride(mourinho).şimdi ise büyüklerin yine yıldızları var ama küçüklerin de sistemi var.
    kötü futbol oynanıyor evet doğrudur.ama devrimin sancıları bunlar kolay değil.zamanla g.kore ve japonya gibi diğer küçüklerde kendi içlerinden birkaç yıldız çıkarıp oyun ve skor anlamında aşama kaydedeceklerdir.

    YanıtlaSil
  20. Desenleri hoşuma gidiyo işin açığı.Bir de Maicon ne vurdu baba öyle :))

    YanıtlaSil
  21. bundan önceki kupalardan birinde hakikatten o tarz bir top vardı. hafızam kuvvetli değildir, şu an ne topun adını ne de kupayı hatırlayabiliyorum. fakat bildiğim bir şey varsa, şu oynanan topta zerre günah yok.

    oynanan futbolun ise sebebi belli. en iyi topu oynaması gereken takımın başında d10s var. ne bekliyoruz?

    YanıtlaSil
  22. Messi oynarken herşey normal görünüyor, topa dur deyince duruyor, git deyince gidiyor, mübarek uysal kedi gibi :)
    Saka bir yana hata payı dağıtımı yapılacaksa bence az bir yüzdesi o topun olmalıdır.

    YanıtlaSil
  23. bir turnuvada tek maç oynadım bu topla...ben o kadar yabancılık çekmedim ama bu adamların hayatı topla geçiyor...daha iyi bilirler tabi ama birazda suyunu kaçırıyorlar gibi...her yeni çıkan topu birileri beğenmiyor...yok yön değiştiriyor,tutulması zor bilmemne...önce işlerini layıkıyla yapsınlar bıraksınlar bahane aramayı derim ben :)

    YanıtlaSil
  24. benim anlamadığım ve sinir olduğum konu her turnuvada başka bi topla oynanması,bu neden bi standarta sokulamaz...nba de çok büyük bi organizasyon ama adamlar topun şeklini ağırlığını rengini belirlemişler,top budur bununla oynuyacaksınız diyip bunu bi standarta bağlamışlar.ama konu futbol olunca abuk sabuk deneylerle büyük markaların savaş verdiği 'bizim top bu sefer süper oldu' geyiğine, fifanın ve uefanın çanak tutmasıyla her turnuvada aynı şeyler tartışılıyor.belirle şu topun ağırlığını rengini o topla en azından bi 10 sene oynansın bari...ben siyah beyaz 5genlerden oluşan klasik futbol topunu geri istiyorum,sağdaki resimde çorbanın içine düşen topu...

    YanıtlaSil
  25. şuana kadar iyi bir kaleciye şut çekilmediği için hep kaleci hatası dendi..

    bence topun günahı yok.

    YanıtlaSil
  26. bu top diye oynatılan iğrenç şey yüzünden maçların kalitesi altlarda seyrediyor.
    sadece kalecilerin hatalarını değil defans oyuncularının top kaybından yaşanan golleride göz önüne almalısınız.
    adidas ın yaptığı topların verimi iyi olsaydı ingiltere, ispanya ve italya liglerinde kullanılan nike toplarının yerini alırdı.

    YanıtlaSil
  27. neredeyse uzaktan atılan hiçbir şut kaleyi tutmadı. hatta direği sıyıran şut sayısı bile parmakla sayılacak kadar az..
    ya futbolcular çok kazma, ya da hakkaten topta bir anormallik var..
    bunun cevabını ilerleyen maçlarda anlarız..

    YanıtlaSil
  28. Jabulani'yi canlı görmedim, oynamadım. Fakat şöyle bir durum var, turnuva öncesi liglerinde bu topu deneyen, test eden ülkelerin hiçbiri kaybetmedi henüz. Bunlar Almanya, İsviçre, Hollanda, ABD ve Güney Afrika. Ayrıca Fransızlar da kupada test etti. Yeterince hazırlanmadan gelen ülkelerin varlığından söz edebiliriz. Tabi bunda federasyonların spor markalarıyla yaptıkları top sponsorluk anlaşmalarının da payı var.

    http://bandieras.blogspot.com/2010/06/almanya-ve-jabulani.html

    YanıtlaSil
  29. dünya kupası başlamazdan evvel, maçın 20 dakikasını sanık Jabulani ile oynadık(en azından denedik!) sonra "at şu nayk topu hocam" diye bağırmadan edemedik. En önemlisi top ne "meşin" ne de "yuvarlak".
    yukarda bir yerlerde bahsi geçen 3 katlı fileli desenli plastik toplara benzer tepkiler veriyor. yüzeyinde parlak bir kayganlık var. bu iki özellik de topun, özellikle sektiği zaman, oyuncunun karşılık veremeyeceği bir karar sergilemesine yol açıyor. Alpay'ın ayak nımarası ile aynı olmakla beraber ayaklarım,hiç bir şutta hissedemedi topu-ki o terin nerdeyse tamamı bu his için akıtılıyor.-
    Kupaya etkisine gelince , tüm maçları izleyememekle beraber, gördüğüm en önemli etkisi uzun toplardaki isabet oranının düşük olması diye düşünüyorum.

    YanıtlaSil
  30. Ben şu açıdan yaklaşacağım sadece.. 14 maçın 12'sini izledim sadece Cezayir-Slovenya ve Gana-Sırbistan maçlarını izlemedim. Daha cezasahası dışından gol görmedim(Dempsey'in attığı uyduruk golü çıkarırsak) Sadece Kamerunlu oyuncunun ve Ronaldo'nun direkten dönen toplarını hatırlıyorum. Bir de şu ana kadar frikik golü falan da yok. Kullanılan frikiklerin ortak noktası da toplar hep dağlara taşlara gitti. Lampard, Ronaldo gibi iyi frikik atanlar da bunu yaşadı. Bilmem topun etkisi nedir tabi.

    YanıtlaSil
  31. uzaktan şutlarda herkes mi bu kadar saçmalar? ya da uzaktan atılan uzun paslarda top yere çarptıktan sonra pası bekleyen bu kadar mı sakar futbolcu olur? iki farklı kaleci aynı golü yer mi iki gün üstüste?

    hepsi olur tabi ama aynı hafta içinde aynı kupada aynı topla olunca kıllanmamak elde değil...

    YanıtlaSil
  32. ben de topla hiç oynamadım lakin şu günü kadar (maalesef) maç kaçırmadım ve diyebilirim ki topun hafif olduğu ve futbolcuların yön vermekte zorlandıkları belli oluyor. plastik topla ya da voleybol topuyla falsolu vurursunuz da top sizin istediğinizden daha erken falso alır ve daha içe gider ya, aynısı oluyor sanki bunda da. bir de uzun toplarda futbolcuların topu yakalayamadıklarını, ya da ayaklarının üstünden, altından sektirip topun taca çıktığına çokça şahit olduk. futbolcuların topun fazla sekiyor olmasından şikayet etmelerine hak verdim böyle pozisyonlarda. yoksa bütün kanat oyuncularının mı top kontrolü zayıf yahu?

    YanıtlaSil
  33. Bu top uzaktan şutları etkiliyor gibi görünse de bence Fevernova kadar sonucu etkilemiyor. Netice de o uzaktan şutları kaleceilerin kabusu yapan Fevernova pek çok haksız sonuca yol açıyordu. Burada, futbol pek iç açıcı olmasa da,henüz hak etmeden puan alan takım görmedik.İyi oynayan bir şekilde golünü de atıyor.Maçlar ilerledikçe ve oyuncular alıştıkça uzaktan goller de görebiliriz, ama Jabulani'nin Premier Lig'de kullanılmayacağı kesin :)) ...

    YanıtlaSil
  34. @TA

    Yanlis anlamissin.Ben sadece kücük takimlardan bahsetmiyorum.Benim kistaslarim icin icin "büyük" sayilabilecek takimlar Italya vesayrede böyle oynadi.
    Bu arada Mourinho'nun o sistemle kaybettigini unutmayip gole gitmeyen hicbir sistemin aslinda sistem olmadigini unutmayalim.
    Basarili olmanin anahtari bundan sonra bu sistemler olacaksa ben basarisizlarin arkasindayim...

    YanıtlaSil
  35. Bir Adidas mağazasına gidip elime alıp incelemem lazım. Ama gerçek şu ki Adidas gittikçe hafifletiyor topları. Bizim, beton gibi, su yiyince kafa vurması imkansız toplarla futbol oynamaya alışkın neslimizin yadırgaması normal. Ama normal lig maçlarını Nike'ın, Adidas'ın diğer hafif toplarıyla oynayanların bu denli ağlamasını da acayip buluyorum.

    YanıtlaSil
  36. şu ana kadar yapılan en yuvarlak top olduğu söyleniyor.

    bana kalırsa topun günahı yok. maçlarda kaç şut oluyor ki gol az diye topa bahane bulalım. pozisyonların tekrarını izliyoruz, bana kalırsa oyuncuların çoğunun içine sabri kaçmış.

    ben, futbola uygun olarak üretilmiş en iyi top olduğunu düşünüyorum. yetenekli oyuncuların ayağında farkedilebilir. topa hakim olan adam, topla istediğini daha iyi yapıyor.

    YanıtlaSil
  37. Topa dokunma, maç yapma şansım olmadı ama gözlemlediğim topun hiç beklenmeyen yerlerde sekip kalecileri ve atılan ara paslarda oyuncuları şaşırtması. Green'in yediği golü talihsizlik olarak nitelendirsek bile Cezayir kalecisinin rahatlıkla çelebileceği topu avuçlarına alabileceğini düşünerek yakalamaya çalışması ve sonucunda topun beklenmedik yerde sekmesinin ardından adamın elinin üstünden(hafif yanından) geçip gol oluşu hâlâ gözümün önünde. Sanırım turnuvada maçlar ilerledikçe daha objectik yorumlar yapabileceğiz top hakkında.

    YanıtlaSil
  38. nike ın her zamanki numaralarından başka bi şey değil bu eleştriler.

    YanıtlaSil
  39. bence kesinlikle top kötü. fever nova yapmışlardı, o da böyle hafif,balon gibi bir toptu.böyle kötü toplar yapıp turnuvanın içine etmenin ne anlamı var?
    top çevirme diye bir tabir vardır ya,bu topla o işi yapmak çok zor.maçlarda dikkat ediyorum paralel ve uzun mesafeli oasların çoğu ayaklar altından veya beklenmedik derecede sekerek taca çıkıyor.

    sözün özü bence top iğren.şutların yarısından fazlası kalenin üstünden gidiyor.kaleyi tutturunca da zaten kaleciler tutamıyor.

    garip bir şey. bu da bir enevi mühendislik harikası olsa gerek!

    YanıtlaSil
  40. bu jabulani en çok fenerin işine yarayacak gibi.Guiza nın dışarıya vurduğu toplar yön çevirip kaleye girebilir.hayırlısı

    YanıtlaSil
  41. futbolcularin topa alismadigi kesin. ama bu top igrenc mi demektir? bence degil. guney kore'de bu top her antremanda kullanildi. sahsimin da en azindan bir saatlik bir deneyimi oldu. evet farkli bir top. cidden farkli. yuzeyinin dokusu cok kayganmis hissi verse de, ayaginiza aldiginizda yeteneginiz daha bir on plana cikiyor ki bende pek olmadigindan beni asar o konu. sutlarda ise bence basarili. eski toplara alismis futbolcularin, mac icinde cektigi 2 sutun disari cikmasi da topun hatasi degil. harika sutlar cekilebiliyor. ama onemli olan guc degil teknik bu topta. bu da zamanla anlasilacak gibi geliyor bana.

    su an turnuva da olan, futbolcularin bu topla yeteri kadar hasir nesir olmamasinin sonucu. krampon degistirince sut cekemeyen insanlar da olmustur. o yuzden bu top gercekten cok basarili ve farkli. ama igrenc, kotu tu kaka? hic sanmiyorum.

    YanıtlaSil
  42. futbolcularin topa alismadigi kesin. ama bu top igrenc mi demektir? bence degil. guney kore'de bu top her antremanda kullanildi. sahsimin da en azindan bir saatlik bir deneyimi oldu. evet farkli bir top. cidden farkli. yuzeyinin dokusu cok kayganmis hissi verse de, ayaginiza aldiginizda yeteneginiz daha bir on plana cikiyor ki bende pek olmadigindan beni asar o konu. sutlarda ise bence basarili. eski toplara alismis futbolcularin, mac icinde cektigi 2 sutun disari cikmasi da topun hatasi degil. harika sutlar cekilebiliyor. ama onemli olan guc degil teknik bu topta. bu da zamanla anlasilacak gibi geliyor bana.

    su an turnuva da olan, futbolcularin bu topla yeteri kadar hasir nesir olmamasinin sonucu. krampon degistirince sut cekemeyen insanlar da olmustur. o yuzden bu top gercekten cok basarili ve farkli. ama igrenc, kotu tu kaka? hic sanmiyorum.

    YanıtlaSil
  43. Kışın Angola'da çıktığından beri haftada 2 kez bu topla(replikasıyla değil, maç topuyla) oynuyoruz. Gerçekten bildiğimiz deri veya sentetik deri benzeri yüzeyli toplardan farklı bir yüzeyi var. Fazla plastik hissiyatı veriyor. Adidas'ın Questra'dan beri her topuyla oynadım, içlerinde en beğendiğim Şampiyonlar Ligi'nde oynanan yıldızlı top. Fevernova da ilk çıktığında gerek rengi, gerek ilk kez farklı desenli bir top olmasıyla biraz şaşırtmıştı. Ancak Jabulani kadar yabancı hissettirmemişti. Jabulani gerçekten olmamış.

    YanıtlaSil
  44. işte turnuvaya katılsak iyi bir derece elde edeceğimizin kanıtı. çocukluğu mahalle aralarında kames top tepmekle geçmiş adamlara jabulani ne ki, vız gelir tırıs gider. hele bi de şöle pisburun abandımmı, aklı uçar gider valla milletin :)

    YanıtlaSil