17 Nisan 2010

Espanyol ve Katalan Medyası

Blogu uzun zamandır takip edenler için kimi zaman bu konunun baygınlık verdiğini tahmin edebiliyorum. İspanya'daki iki medya cephesinden bahseden satırlar. Gelin görün ki bu da bir mesleki deformasyon işte! Gazeteciysen okur gibi bakamıyorsun sayfalara, haberlere. Eline aldığın gazetedeki haberlerin çoğunluğu bir gün önce ekranında olduğundan göz başka bakıyor. Ne manşet atılmış, haberi nasıl görmüşler? Ne kadar yer ayrılmış, ne araştırılmış? Farklı olan ne? Yaratıcılık nerede? Neyi görmezden gelmiş, neyi atlatmış, nerede hata var? Refleksler böyle gelişiyor, mesleğe katkı da sağlıyor, okur olarak insanın ömründen de götürüyor. İspanyol medyasını da uzun yıllardır takip ediyorum. Madrid ve Barselona medyası ağırlıklı olarak. Spor gazetelerinde her şehirde rakip iki gazete var. Madrid'de Atletico Madrid'e, Barselona'da Espanyol'a bakış elbette ki şu tıfıldan da 2 sayfa yapalım havasında. İsterseniz üvey evlat deyin, isterseniz tiraj kaygısı deyin, onlar her zaman ezilen taraf. Bu gece Katalan derbisinde de sahadaki oyundan gayri skora ya da skorsuzluğa etki eden bu bakış açısı. Katalanların iki gazetesi de dünyanın en iyi takımı karşısında şehrin öteki çocuklarına fazlasıyla yüksekten baktılar ve ezdiler hafta boyunca. İstatistik elbette eğilip, bükülmez, saklanmaz da Messi'nin Espanyol'dan fazla gol attığının birinci sayfadan manşet olması (bkz:foto 3) bile yeterli bir örnek. Espanyol bunu 3 yıldır yapıyor. Geçen sezon hiç olmayacakmış gibi duran şey olmuş, Camp Nou'dan 3 puan çıkartmışlardı. De la Pena 3 yıl sonra iki gol birden atmıştı. Bu gece de Barça için çantada keklik görünen derbiden gol sesi çıkmadı.
Barça bu sezon ikinci kez gol atamadı. 7. haftada Valencia deplasmanından 0-0 ile dönmüşlerdi. Yarın sabah manşetlerde Madrid'de Aslan Espanyol olacaktır. Bir gün boyunca övülecek, sonra kaderleriyle başbaşa kalacaklar. Katalanlar tarafında ise Şampiyonlar Ligi maçı öncesi La Coruna maçı sonrası Barça'nın elindeki puan avantajını kullandığı. Ki Real Madrid yarın(bugün) gece Valencia ile oynuyor. Kalan maçlar için Barça'nın 3 puan artı ikili averaj farkıyla 4 puan kaybetme lüksü vardı. Bütün hesaplar elbette ki Real Madrid'in kalan maçlarını kazanacağı üzerine kurulu. Barça'nın Kalan maçlarda zorlu iki deplasman var. Villarreal ve Sevilla....

12 yorum:

A dedi ki...

uA yazısı da bekliyoruz en kısa zamanda.

BuRaK dedi ki...

medya falan bilmem de 0-0 iyi oldu.
bir de sevilla taktı mı barçaya boruyu real madrid gene çıkar tepeye.
yarın süper bir maç olacak..

DoGaN dedi ki...

Bülent Abi Bir yanlışlık yok mu ? Barca bir mac daha berabere kalırsa Real onu gecmez mi ? Su an valencia macı oynanmadan puan farkı 4. Madrid yenerse 1 olacak.. Bir daha berabere kalırsa barce real onu geciyor..

BT dedi ki...

@DoGan
haklısın 14 saat gazetenin üstüne kafa kalmadan yazı yazarsak böyle oluyor işte. haftaya olsa bu durum real madrid 86 85 olur

Erdi Arslan dedi ki...

Fena dövdüler Messi'yi akşam...

sunshine dedi ki...

Ben hala guardiola'nın bojan'a bu kadar az şans vermesini bi türlü anlamıyorum.

aks111 dedi ki...

Barcelona nın içerdeki maçları kolay olucaktır ama dışarıda villareal ve sevilla nın kalması ilginç olmuş.2 side çok ters takımlar.Biri Barcelona yı kupadan eledi diğeri nou camp ta berabere kaldı.

MustafaAGCA dedi ki...

Barçayı ilk defa böyle gördüm.Espanyol Barçayı oynatmamak bir yana çatır çatır oynadı.Sanki her Espanyol'lu futbolcu 2 kişilik güce sahipti. 2li mücadelelerde hep ayakta kaldılar. Aslında 2li mücadele demek de yanlış. Xavi Messi topu ayağına aldığında en az 2 Espanyollu futbolcu karşıladı ve 3lü 4lü mücade oldu.Alves aptalca oyundan atılmasa farklı olur muydu bilemem ama maçın gidişatı zaten Barça için çok ümit verici değildi.

admin dedi ki...

Çok iyi oldu bu. Sevilla'da geçirirse tamamdır, Madrid daha maç kaybetmez.

ozdal aydemir dedi ki...

taktı mı boruyu, geçirirse tarzı ifedeler hiç hoş değil.

Adsız dedi ki...

barça'nın sezon boyu sadece iki maçta gol atamamış olması inanılmaz bir istatistik. nba'de olsaydık hemen bu konudaki rekoru öğrenirdik.

Halim dedi ki...

bu medya ne istiyor garibim espanyol'dan? real madrid den iyi takim mi var ugrasilcak ? son dort maçtir yeniliyor barça'ya, avrupa'da kocaman 0, kral kupasina her sene erken veda ediyor. gazetem olsa, her gun en az 5 sayfa real'in berbat durumunu anlatmaya ayirirdim.