9 Temmuz 2009

De Sanctis'ten Leo Franco'ya

Galatasaray ile adı anıldığında De Sanctis için iyi kaleci demiştim. Bir sezonun ardından Galatasaray'daki performansını -futbol bu- beğenen de var; beğenmeyen de. Ben önündeki istikrarsız ve olmadık isimlerden oluşan defans dörtlüsüyle bireysel olarak iyi bir sezon geçirdiğini düşünenlerdenim. Adam düşük profil çizdiğinden ve dil problemi olduğundan pek de hoşuna gitmedi bizim medyadaki bazı arkadaşların. Bonservisi alınabilir miydi? Sevilla ile Udinese arasındaki bonservis problemi yüzünden bu işin içinden çıkılamayacağı havası yaratıldı. Aslınd hiç de zor değilmiş, Napoli 2 günde çözdü bu problemi. 1.5 milyon ödeyip aldılar bonservisi, 1 milyon civarında da kaleciye verdiler. De Sanctis, top kaleci klasmanının 2 altındaki grupta yer alan adamdır. Türkiye Ligi'nde adam beğenme çıtasını Casillas diye koyarsa; (Ferrari transferi için de aynı yanılgı mevcut) ne De Sanctis ile iflah olur taraftar ne de Leo Franco ile. . Liverpool'lu Reina'nın babası Miguel Reina kadar önemli bir kaleci olarak kabul ediliyor kulüp tarihinde. Kalmak istiyordu. Gözünü Asenjo'ya diken A. Madrid yönetimi Leo Franco'yu da Coupet'yi de elden çıkardı. Valdes de Barça ile sözleşme yenileyince A. Madrid muradına erdi ve Asenjo'yu birinci kaleci yaptı. O.Lyon efsanesi Coupet de, bir önceki sezon gelen Abbiati de Leo Franco'dan memnun olmayan teknik kadroların acil planıydı. İtalyan'ın sezonunda uzun sakatlık yaşadı Leo Franco. Abbiati bu yüzden fazla süre aldı. Bu sezon da Coupet 1. kaleci olmayı başaramadı. Atletico Madrid'in en zayıf halkası, o rezil defans hattının arkasında oynamak kolay değildi. Bunu geçen sezon La Liga'yı takip edenler iyi bilirler. De Sanctis, Aykut ise; Leo Franco, Orkun'dur tanımı yapacağım. Birinci grup düz kalecidir, maç kurtarmasını beklemezsin, kalelerinde devleşmez, düz adamlardır. Orkun ve Leo Franco ise deli kaleci. Seni olmadık deplasmandan çıkartır; sonra da olmadık dakikada yakarlar. Leo Franco çizgi kalecisi değil, bu yüzden yıllar boyunca altı pas dışına çıktığı için bol bol aşırtma goller yedi. Direk diplerine sağlam plonjonları vardır ama. Galatasaray'ın transfer politikasında De Sanctis'e bonservis ödemek yerine Leo Franco'yu bedavaya almak, karşılığında İtalyanın aldığının 1.5 katını vermek bir tercih meselesidir. La Liga'nın baş altı takımlarından birinin kalecisini getirmek başarıdır Türk futbolu adına. Son olarak "De Sanctis mi; Leo Franco mu?" sorusu Cevap basit. "Önünde kim oynuyor?"

36 yorum:

ACY dedi ki...

sakatlıklar geçen seneki gibi sürmeye devam ederse ki daha ilk günden mehmet topal haberi geldi, leo franco'nun işi de sanctis'ten de zor gibi geliyor bana çünkü bizde çok maç alan ama bi o kadar da yakan sizin deyiminizle "deli" kaleci barınamaz, yenicekleri yensin kurtarılıcakları kurtasın yeter bize...

cemilorhon dedi ki...

Bence çıta ne Casillas, ne Buffon. Taffarel ve Mondragon izleyen gözün başka çıtaya ihtiyacı var mı be abi.
Hele Mondragon'un son sezonunda formasını aradığım tek yıldız oyuncuydu. Yıllarca ne Taffarel, ne Mondi için kaleci kazağı çıkartmayan Store geçen sene Sanctis 3 farklı model üretti. Acaba kiralık oynayan bir kaleci için o kazaklardan alıp, sırtına DE SANCTIS yazdıran var mıdır?

31 ligas y 11 eurocopas dedi ki...

franco isn't a good goalkeeper. also atleti defence is very bad :)

i read transfers and signs everyday marca and as. sevilla interest in m.topal of gala. who's he ? what is his position..

and where's your superman arda ?. i dont read anything about him.

for example huelva or tenerife interest arda jejeje

Mithra dedi ki...

Aynen katılıyorum yazıya.Ben de böyle düşünüyordum.İki kaleci arasında pek kalite farkı olmasa da fm tabiriyle eccentricity yani acayiplik açısından oldukça farklılıklar var.Rakiplerimizde Volkan ve Rüştü gibi ne zaman ne yapacağı belli olmayan kaleciler varken artık biz de tuhaflıkları olan bir kaleci sahibi olduk.Leo Franco'nun saçma sapan goller yememesi de defansif futbolculara bağlı biraz da.Bizim için en önemli şey sakatlık tabii ki.Geçen sene çok çektik daha fazla bunlarla uğraşmamalıyız.Ne ters takımız yav.Milletin ofansif oyuncuları sakatlıklarla uğraşır biz defansın sakatlık problemleriyle uğraşıyoruz.Bir de Servet ve Gökhan Zan harbiden epeyce ağır adamlar.Servet biraz vücuduyla bu eksiğini kapatsa da bu sebeple açık verebiliriz gibi geliyor.Mehmet Topal-Gökhan Zan-Servet-Leo Franco 4'lüsüyle sezona giriş yapacağız.Biraz riskli,fakat hepsi kaliteli isim.Daha fazla riskli hatta tehlikeli olmaması adına sağ bekte Sabri'nin artık oynamaması gerekiyor.Oldukça enterasan bir sene geçireceğiz gibi görünüyor.Hayırlısı artık.

31 ligas y 11 eurocopas dedi ki...

Ejecutando el ala hacia abajo, oír cantar MADRID: RONALDO VIVA! RONALDO VIVA! RONAALDOO VIVA! RONALDO VIVA!

Unknown dedi ki...

Açıkçası De Sanctis konusundaki yorumlara katılamıyorum. Bence bizim ligte bile orta sıralardaki kalecilerle aynı ayar kendisi, yan topları rezalet topu oyuna sokma desen neredeyse sıfır adamda nasıl bir bacak varsa 15-16 yaşındaki kalecilerin bile geçirdiği orta sahayı geçiremiyor degajda.

Hele topa vurulmadan yere yatıp köşe seçmesini hiç unutmayacağım. Kocaeli, Bordeaux, Hamburg maçlarında bizi yakmadı da ne yaptı? Bence istikrarlı olarak aynı saçmasapan golleri yedi De Sanctis, aklımda kalan 2-3 kurtarışı hariç son derece kötü bir kaleci olarak yer edecek bende De Sanctis.

omega dedi ki...

@31 ligas y 11 eurocopas
Mehmet Topal is defensive midfielder.He's playing GS and he played in EURO08 for Turkey.He is one of the best defensive midfielders of T.Super League.Maybe best...I think he can play for Sevilla.If Sevilla wants to powerful midfielder, M.Topal is correct choice.

And I think Arda is still very good player.GS dont want lose him.They wanna high price.Huelva and Tenerife cant pay this price ;)But maybe some big teams can pay ;)

reverdy dedi ki...

sanctis'in hatırlayacağım özelliği kornerlerde takım arkadaşlarına bağırmasıdır."shabanii" "cassioo" "arda" "haydee beyler dikkatlii" tarzı konuşması maçı izleyene gaz veriyordu.böyle yürekli oyuncuların kaleye ayrıca yakıştığını düşünüyorum.hamburg maçında yenilen gollerde onun değil onun önünde oynayan kewell'ın çok basit bir çalım yemesinin bu çalımı yiyen kewell'ın değil o maçta stoper orjinli oyuncusu semih kaya'yı oynatmaya cesaret edemeyen "braveheart" bülent korkmaz'ın suçudur.

31 ligas y 11 eurocopas dedi ki...

gracias omega.

but i don't understand. arda is a mix of superman, batman, teminator and john rambo. m.topal is a powefull midfielder. you have baros kewell lincoln keita. lincoln is a good playmaker. but you're 5th place and not in champions league. what is the problem ?..

i support gala in turkey..

please don't sell arda to manchester city for 100 million euro. jejejejeje

because real madrid have the record 1 ronaldo 2 zidane 3 kaka.


we don't want to lose our record.

anilkos dedi ki...

@31 ligas y 11 eurocopas

our team is very great and we could win the uefa,we have awesome footballers but we had really really rubbish managers.For example skibbe is a good coach good asistan manager but not a good manager,he has bad training methots and theories and also he is really bad at man managemant.last year we had a lot of problems,skibbe's team played well but the players didnt get on well with each other,Turkish people hated the foreigners,finally the condition of the team is really bad liked a rubbish,the players felt really exhausted after 60th minute.bulent korkmaz was a bad coach and he protected the turkish footballers,he swallowed and digested lincoln,we even nearly losed the eurocup place.

But rijkaard is our new hero,he is a real hero.he and us will reach the stairs and beat real madrid again like 2001 jejej:D:D

31 ligas y 11 eurocopas dedi ki...

petrelli don't think rikaard is a very good trainer. yes good but not a very good tactician like mourinho, otto rehhagel or hiddink.


in 06-07 and 07-08 real madrid beat rijkaard's barcelona 4 times. every game in liga.4-1,1-0,2-0......

rijkaard came to barça because of cruyff. they have dutch style. cruyff, van gaal, neeskens
in fact rijkaard isn't good enough for barça

but neeskens is very good. you must keep him. he knows to give condition very well.

to win uefa cup isn't easy. old soviet teams (i mean russia and ukraine) win uefa. they have cartel in uefa cup. if your team exhaust after 60-70 , you don't have any chance. now strong and condition is more important than talent in many case.. especially against eastern europeans...

de sanctis was a very bad keeper. i saw fenerbahca 4 gala 1. one man against roberto carlos free-kick. he can be 36 but he's still roberto carlos..

omega dedi ki...

@31 ligas y 11 eurocopas
First of all,
I dont support GS.I support Sakaryaspor.
But i think Arda is very good player.He isnt mix of superman, batman, terminator etc.We dont say this.I think Arda as good as Giovinco.And he can play for Juventus, Sevilla, Tottenham etc.That is my opinion.
GS's problems are not about footballers.Problems about managers.And Rijkaard is right choice.If you follow GS this season, I think you can see this.

Oğuz Serdar dedi ki...

Ramon görmeyeli değişmiş doğruları konuşur olmuş. Rijkaard ile ilgili söyledikleri doğru, Barça'da mentorluğunu Cruyff'ın yapması, burada Adnan - Haldun'un yapması veya tek adam olması aynı şey değil ve Neeskens bir yana Ten Cate sonrası kupasız felaket Barça'sı da esasen apayrı bir inceleme konusu. Netice itibari ile Rijkaard'ın elinde sihirli değnek yok, 5 sene Barça ile çalışmış olmasına rağmen Galatasaray'ın "major" problemi olan defans kurgusu konusunda da çok ciddi zaafiyetleri var aksi gibi.

Tespitler çok doğru ama son şampiyonlukta Aykut'un hakkı nasıl verilmez, berbat geçen koca bir sezon nasıl Aykut'un yüzüne bakılmaz bunu hayretler içerisinde izledim. EURO 08'den önce Aykut'un Volkan'ın yerinde oynayabilecek kadar iyi olduğunu konuşuyordu kamuoyu neyse ki Volkan milli takımda üst düzey oynuyor her zaman, sorun çıkarmadı şampiyonada. Tek hatasında da Rüştü - Topal Aş ile finali göremedik o da ayrı bir konu.

Kıstas elbette Casillas değil, Rüştü - Volkan hatta Petkoviç'tir. Sivas'ın 4'lüsü her türlü kötüydü Galatasaray'dan. Bana göre De Sanctis bu 3'ünden de kötüydü önündeki 4'lüden bağımsız olarak. Sabri - Servet - Meira - Balta tam oynadığında da De Sanctis ondan 3 klas aşağı kalecilerin banko kurtardığı golleri yiyordu, uyumsuzluk denebilir belki bu duruma.

Şimdiki dörtlü, milli takımın dörtlüsü ve bence daha da felaket geçen senekine göre; Sabri- Zan - Servet - Balta. Fatih Terim istediği kadar bu 4'lüyü kullanıyor olsun, Türk Milli Takımı'nın ne kadar uyduruk ve çok gol yediğini malesef tüm Avrupa biliyor. Bu bir gerçek.

Galatasaray'ın defansif işlerini çözecek adım Aurelio gibi birinin gelip gelmeyeceği veya şimdiye kadar düz bir oyuncu gibi görünen M. Sarp'ın bu rolü kıvırıp kıvıramayacağı olacak bence.

Tomas - Song gibi harika bir stoper ikilisi de asla kaliteli beklerle ve onların hatalarını telafi edebilecek bir ön libero ile oynamadıkları için malesef çabuk dağıtıldılar ve hala bir uktedir bu birçok GS'li için. :(

dr feelgood dedi ki...

arda is mix of terminator, john matrix, harry tasker and conan ! he is arnold schwarzenneger of football !!

solomon dedi ki...

ramon abi her zaman doğru konuşur bakmayın makara kukara olduğuna çok iyi biliyor futbolu. hatırlasanıza herif euro 2008 de ne dediyse çıktı adam sonuç değil skor veriyordu bir almanya- ispnaya finaline 1-1 biter uzamada 2-1 ispanya alır dedi. orda yanıldı az buçuk 1-0 bitti.

şimdi yabancı hayranlığı diyenler olabilir ama başka ispanyollarda var ama onlara bakan yok. kortez midir nedir boş beleş adam..

sana adnan aybaba diyenler utansın ramon baba..

Northx dedi ki...

ben geçen seneyi hiçbir futbolcu için baz alamıyorum, baros dahil. aynı oyuncuların birbirine alışmasını geçtim beraber 2 maç arka arkaya çıkmadılar neredeyse. de sanctis 10 tane de hatalı gol yese neden yemiş diyemeyeceğim. tüm takımın oyun dizilişi defans için olduğu gibi kaleci için de çok önemli.

aceto leo franco haberi ilk çıktığında çuval gibi kalecidir demişti, şimdi de çok atik diyor, zıt fikirler değil mi?

apaç dedi ki...

de sanctis için buffon'un yedeği dendi; ama gördük ki değil buffon'un yedeği, ferhat odabaşı'nın bandanası dahi olamaz bu adam.

çok kaleci gördüm, bu kadar rezil bir kaleci görmedim.

gidişiyle her ne kadar başını taner gülleri'nin çektiği bir grup forveti üzse de, galataray futbol takımı için çok iyi oldu, muazzam oldu, canıma değdi.

franco'yu fazla tanımamama rağmen, yukarıdaki sebeplerden ötürü 7 defa franco diyorum.

o neydi lan öyle!?

GialloRosso dedi ki...

De Sanctis'in problemini, önündeki defans dörtlüsüne bağlamak oldukça iyimser bir yaklaşım bana kalırsa.

Fundemental eksikleri olan, vasat bir kaleci bana kalırsa. Ona verilen şans, genç yetenek olarak gelen ve bir önceki sezonun son 10 haftasında oldukça iyi bir performans sergileyen Aykut'a ya da Altyapıdan çıkmış başka bir yetenek olan Orkun'a verilebilirdi. Durum daha kötü olmazdı. bundan eminim.

Kalede mutlaka yabancı olmalı şeklinde bir anlayış var. Aykut'un 2 sene önce göstermiş olduğu performanstan sonra hala üzerine kuma getirilmeye çalışılıyorsa, yerleşmiş olan bu zihniyet biraz zor değişir demektir.

mcan dedi ki...

8 mayıs 2009 tarihinde yazdığınız yazıda "Leo Franco çuval gibi adamdır" demiştiniz. Siteyi her gün takip ettiğim için biliyorum.

Bugün ise "La Liga'nın baş altı takımlarından birinin kalecisini getirmek başarıdır Türk futbolu adına" diyorsunuz. Önceki yazınızda De Sanctis ile Leo Franco'yu dolaylı yoldan karşılaştırarak De Sanctis'i üstün göstermiştiniz. Bugün ise daha farklı yazmışsınız.

Görüşünüzün değişmesine sebep olan nedir?

sekerse tehlike dedi ki...

o zmn leo franco'ya guizadan aşırtma goller garanti....

canbil dedi ki...

bence galatasaray çok sakatlanmaya başlayan mehmet topalı iyi paraya elinden çıkarıp, ucuza aurelioyu kapayabilir.

Olgu Akbayrak dedi ki...

Bülent abi De Sanctis konusunda katılmıyorum... Kendisi kaleciliğini(!) ilk yarıdaki fener ve Hamburg rövanş maçındaki performansıyla gösterdi sanırım...

İsim dedi ki...

Sevgili Bülent abi,

En eski okurlarından birisiyim blog'unun çok yazmasamda.
Yanılmıyorsam bir moderasyon uygulanıyor artık atılan yorumlara.
Bu '31 ligas y 11 eurocopas' isimli kullanıcı bu konuya niçin şöyle bir mesaj atar acaba?
'Ejecutando el ala hacia abajo, oír cantar MADRID: RONALDO VIVA! RONALDO VIVA! RONAALDOO VIVA! RONALDO VIVA!
Bildiğimiz meczup bu adam.
Şimdi şuda var ben durup dururken 'Saldır cimbom,arda gol gol gol' diye mesaj atsam yayınlarmı?
Tamam blogun neşesi bu arkadaş kimilerine göre ama pasaport torpili de hoş durmuyor.

mondo trasho dedi ki...

bu franco için herkes o kadar açtı ağzını yumdu gözünü ki, bir türlü anlayabilmiş değilim. lig başlasın göreceğiz anyayı konyayı... "ben demiştim" diyenler şimdiden bileylemişler dişlerini. bakalım, zaman her şeyi gösterecek.

sunshine dedi ki...

Geçen seneyi 10 tane hatalı gol yiyen santics için kıstas kabul edilmez diyenler bi tane hatalı gol yiyen aykutu neden hemen harcamışlardı.Son şampiyonluğu borçlu olduğumuz isimlerden kendisi ama hiç iddiamız kalmamasına rağmen son haftalarda hala gideceği belli olan adamı kalede tutmakta neyin nesidir.
Ben defansın ortasının zan ve servetten oluşacağını düşünmüyorum yoksa rijkaardın terimden ne farkı kalır.

Fatih Güler dedi ki...

hep söyledim her zaman söyleyeceğim,
bu sene sami yen'de de sanctis'le beraber bir çok golü ben de izledim.

kim gelirse gelsin kendisinden kötü olamaz. hamburg maçında o kolun uzayacak ki büyük takımın kalecisi olasın...

leo franco konusuna gelince; tek kelimeyle herkesin ağzını açık bırakacak...

Alper Öcal dedi ki...

Türkiye'den kaleci çıkmaz.

Türkiye'de yetenek ve kalite seviyesi ileriden kaleye doğru azalır. O yüzden futbol ihracatımız forvet veya forvet kılıklı kanat forvetler.

Avrupa'nın sıradan kalecileri dahi iş yapar Türkiye'de. Leo Franco da iş yapar.

Bunu anlayan da bir Galatasaray var ülkede.

Ben ayrıca fotoğrafa da takıldım. O toplar havada asılı mı duruyor, bana mı öyle geliyor :)

IBRAcadabra dedi ki...

@ Cemil

kesinlikle katiliyorum.Bence esas sorun bizim Taffarel ve Mondragon'u izledikten sonra kaleci begenmeyisimizdir.De Sanctis cuval fln degildi,ama bi Mondragon veya Taffarel de degildi.Casillas veya Buffon'un bir belirleyici etkisi yok GS icin.Hatirlayacak olanlar icin soyluyorum , ayni sorun Simovic ve Taffarel arasindaki kaleciler doneminde de olmustur.Yapma Hayrettin , Stauce , Mehmet , Volkan ve varsa hatirlayamadigim digerleri.Ben bu konuda fb yi takdir ediyorum.Iyi veya kotu , adamin arkasinda duruyorlar ve yabanci haklarini kaleciden yana kullanmiyorlar.Ve bunu Engin , Rustu'den itibaren geri sararsak , yillardir gayet guzel uyguluyorlar.Volkan'i begenmem ama her gecen sene daha iyi oynadigi gercek.Orkun veya Aykut'a biraz sure verilebilirdi.

seer dedi ki...

@31 ligas y 11 eurocopas


i find ur question about if galatasaray having the best and most expensive players how come it is not the champion kind of ironic since real madrid lost the title so many times even you keep the transfer records that you are so proud of... I support Galatasaray too but Real Madrid stands against everything I believe in football, The love we have towards Arda is not necessarily all about his skills but his passion, his values and his personality but i have doubts if these all mean anything to you since you support a moneytree

Regards

seer

Northx dedi ki...

@amanteramco

simdi bak bu blogda bir haftada ikinci defa basima geliyor, gecen gun de bir kisi profilimden de yararlanarak bunu yazan ya turkiye'de degildir ya yasi genctir falan gibi konuyla uzaktan yakindan alakasi olmayan bir seyler yazmisti, gerek olmadigi icin kisisel cumlelerine cevap vermemistim.

"Geçen seneyi 10 tane hatalı gol yiyen santics için kıstas kabul edilmez diyenler bi tane hatalı gol yiyen aykutu neden hemen harcamışlardı."

Simdi yorum yaparken "adaminiz devam etti" anlayisindan kurtulalim ki tatminkar bir diyalog yasayalim. Benim Aykut hakkimdaki dusuncelerimi bilmeden Aykut'cular su yana De Sanctis'ciler su yana gibi ikiye bolmek yerine, hakikaten De Sanctis'in Aykut'tan daha iyi oldugunu birisinin neden dusunebildigini merak ediyosan bunu sor, yok merak etmiyosan sebep belirtmeden "Aykut'u nesi var" demek kimseye arti bir deger katmiyor.

Ben sana sorayim o zaman, Mondragon'dan sonra Galatasaray hala neden kaleci ariyor? Turk oldugu icin destek verilmiyor diyeceksen deme hic. Demek ki eksik bir seyler var.

Keltie dedi ki...

Resimde de top topu çekiyor gibi bir durum olmuş :D

tofi dedi ki...

abi kesinlikle küçüktü, kaleci dediğin kaleyi kaplamalı, o bunu yapamadı, kaleci dedigin mondragon gibi, volkan gibi rüştü gibi olmalı, de sanctis bazı toplara uzansa bile cıkaramıycaktı, kalıbından....ve cepheden de iyi değildi, kayseri macında son dakikada yumurtladı gs puan kaybetti, fener macında carlos un freekick ini rakibin önune çeldi yana çelmesi lazım, daha aklıma gelmeyen bir cok hata
leo franco iyi tercih bence, hatirladıgım gs in 4-0 yendigi mallorca macı ver ve hep aşırtma yedi, demekki açı kapatmayı seviyor, olsun aşırtma yesin, herkes okan ve emre gibi topa vuramaz türkiyede.

berthelemy dedi ki...

bu leo franco 2000 yılı girince kıyamet kopacağına inandığı için futbolu bırakmıştı diye hatırlıyorum.(yanılıyorsam düzeltin) kıyamet kopmayınca futbola döndü tekrar. yılbaşını nasıl karşıladı çok merak ediyorum.

euphrates dedi ki...

@berthelemy

Bahsettiğin kaleci Carlos Roa olabilir mi ?

berthelemy dedi ki...

@euphrates

evet oydu galiba. ikisi de mallorca'da oynuyordu. o yüzden karıştırmış olabilirim.

şahin dedi ki...

her zamanki gibi yorumların tamamen katılıyorum. desanctis in hakkıda iyi yendi helal olsun, buffon un 1. kaleci oldugu italya milli takımında yedek kaleciyi eleştirirken insanlar neden 1sn durup düşünmezler. önünde kewell oynarken buffon bile bi heyecan yapardı