7 Mart 2008

Arsene Wenger ve Olasılıksız

Arsene Wenger ve kaybettiği 3 Avrupa Kupası’nı yazmak istiyordum bir zamandır. Bugünlerde Olasılıksız’ı okuyorum, sanırım onun etkisi bu "ya" ile başlayan satırlar... Ya Arsene Wenger bu kupaları kaybetmeseydi şimdi nerede olurdu? O zaman 16 yıl öncesine gitmek lazım. Futbolculuk kariyerinden bahsetmeye bile gerek Wenger’in. Onun kariyerine en çok etki eden kulüp belki de Galatasaray'dır. Monaco’da Tanju’nun, Köln’de Prekazi’nin frikiğiyle kupa dışında kalmıştı Wenger. 3 yıl sonra yol yine Galatasaray’dan geçti. Arsenal’de 3 kuşak yaratan Arsene Wenger’in Hoddle, Weah, Klinsmann’lı kadrosu vardı bir de Djorkaeff elbette. Galatasaray, 1992’de Werder Bremen’e Rotariu o golü atamayınca elenmiş, Wenger’in Monaco’su finalde Werder Bremen’i bulmuştu karşısında. Lizbon’daki finalde Almanlar 2-0 kazandı. Arsene Wenger’in Avrupa’da kaybettiği ilk finaldi bu. 2 sezon daha kaldı Monaco’da ve kovuldu. 92’de kupayı alsaydı acaba hangi büyük kulübe giderdi? O Japonya’ya gitti 2 yıllığına. Bugün kaç kişi Arsenal’in Wenger’den önce çalıştıran teknik adamın ismini hatırlıyordur ki? 12 yıl olmuş Londra’da ikamet edeli. 3 kuşak geçti elinden Fransız’ın. Dixon, Adams, Petit, Vieira, Overmars ve Anelka... 17 Mayıs 2000 finalindeki Henry, Pires’li pek Fransız kadro. O gün Henry, Tanrı’nın Eli’ne takılmasa ne olurdu acaba? Arsene Wenger Parken’da kupayı kaldırsa Arsenal’deki misyonumu tamamladım deyip Serie A ya da La Liga’nın yolunu tutar mıydı? Ya peki bizim buralarda oyundan atılan Hagi’yi, ilk yarının sonunda bomboş pozisyonda golü atamayan Arif Erdem’i çarmıha germezler miydi? Bu Arsene Wenger’in kaybettiği ikinci finaldi, soyunma odasındaki bir kasa şampanyayı Fatih Terim’e yolladı. Kaderini yine Galatasaray çizmişti. 2. kuşakla namağlup şampiyon oldu Premier Lig’de 2003-2004 sezonunda... 2006 Mayıs’ında Paris’teki final öncesinde Villarreal ile oynadıkları yarı finalin ilk ayağını 1-0 kazanmışlardı. Rövanşta bitime 2 dakika kala ya Riquelme o penaltıyı kaçırmasaydı? Finalde Lehmann kırmızıyı görmese, Belletti bitime 10 dakika kala topu iğne deliğinden geçirmese Arsene Wenger bugün nerede olurdu acaba? Barça kupayı kaldırdı; bu da kaybettiği 3. finaldi. Rijkaard ve Schuster’in bir ayda değişen kaderlerini yazdım bu sabah. Arsene Wenger 2006'da Şampiyonlar Ligi'ni kazansa bugün Barça'nın başında Frank Rijkaard kalır mıydı? Fransız şimdi yine kupaya gözünü dikti. Ya peki Fabregas’ın San Siro’daki şutu direkten dönseydi?..

12 yorum:

aşkın dedi ki...

O ve Ferguson; o kadar çalış, didin, en ince ayrıntıyı hesap et, parayı idareli kullan, futbolcu yetiştir, kurumsal kimlik kazandır, marka yarat sonra da multimilyarder sonradan görmenin biri bastırsın parayı sahiplensin kulübü...
Neye yaradı?
Borsa - morsa hisseler demesin kimse, bir işe yaradıklarını görmedik; kaldı ki yukarda yazdığım gibi her işi bu adamlar yaptı?

el_turco dedi ki...

gauss theoremi ya da kelebek etkisi,
o finallerden birini almis olsaydi wenger bu yaziyi okuyamayacaktik...

kutay dedi ki...

adebayor u kıtanın en etkili forvetlerinden biri yaptı, kimsenin bilmediği oyuncuları yetiştirdi, fabregas ilk onbir çıktığında 17 yaşındaydı.. ama düşünüyorum bütün bunlar yeterli mi arsenal de kalmasına? bu yıl da iyi gitmelerine rağmen sanki son virajda manu geçicek gibi duruyor. avrupa desen arsenal yıllardır başarılı değil, bir kupası yok wenger ile. önemli olan sonuçsa eğer, başarısı tartışılabilir wenger in..

L dedi ki...

abi bi uyarıda bulunayım:son paragrafta 2006 yerine 2005 yazmışsın.

BT dedi ki...

@salih
düzelttim. teşekkür ederim.

L dedi ki...

rica ederim. iyi yazılar dilerim efem.

Adsız dedi ki...

sanırım bu yapımızda var, hala istikrarı kupa sayısına tercih ediyoruz. ben herzman sölerim uefa kupasını veya şampiyonlar ligini 1 defaya mahsus almakmı yoksa hersene avrupada en az çeyrek final mi???tabi hersene çeyrek final derim.
adam 3 kez final oynamış avrupada, ligtede yaklaşık hersene başa oynayabiliyor ve lig kupalarındada her daim var...ozaman nie kalmasınki bu adam arsenal'in başında..eğer bi kişi olacaksa arsenal teknik adamı o kesinlikle wenger'dir. nasıl ki manchestarın başında ferguson olmalıysa!!!!
futboldada kelebek etkisine yer yok, birileri kaybedecek birileri kazanacak...burda bize düşen arsene wengerin haddinden fazla başarı sağladığını kabul etmektir...

yavuz dedi ki...

yine adam kocamn arsenal in basinda(gerci kendisi arsenal i bu kadar buyuttu oda ayri ama)...Hector Cuper alsaydi kupalari acaba nerde olacakti?

Adsız dedi ki...

Abi olasılıksız dan da bahsedermisin biraz. Şimdi kimi görsem elinde bu kitap.Kapağı falan çok hoştu aylar önce keşfetmiştim .

Popüler olunca okumadan soğudum.

Öyle bir fobim var .

Biraz bahsedermisin kitaptan..

Adsız dedi ki...

wenger'in kupa alamamasına rağmen takımın başında kalmasının sebeplerinden biri de bütçesinin diğer takımlardan düşük olmasıdır. arsenal'in yaptığı kaç sansasyonel transfer hatırlıyorsunuz? bu adamlar transfere para ayırmıyorlar. wenger rakiplerinden daha az bir bütçeyle onlara kafa tutuyor. juventus'da adam yerine konulmayan henry'yi efsane yaptı. arsenal'den ayrılan yıldızlar en olgun zamanlarında olmalarına rağmen hiç oradaki kadar başarılı olamadılar. para - başarı denkleminde wenger bir numaradır.

müşkülpesent dedi ki...

zaragozaya yenildikleri finalde arsenalin başında kim vardı ?

Capitcao grande dedi ki...

Riquelme ile ilgili kısım dikkatimi çekti , Villereal Riquelme ile gelmişti oralara Riquelmenin penaltısı bitirmişti umutları Villereal geldide biz gelemezmiyiz Geliriz